Kecskemét / Galériával

2022.11.09. 14:25

A szenvedélybetegségek súlyos következményeire hívta fel a figyelmet dr. Zacher Gábor

Folytatódott a Kerekegész rendezvény sorozat a Neumann János Egyetem szervezésében. Ez alkalommal dr. Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi orvos volt a hallgatók meghívott vendége. A program beszélgetései során a cél, hogy az egyetem diákjai és a városvezetés, illetve a társadalmilag elismert és fontos szerepet betöltő személyei között kialakuljon egy olyan diskurzus, ami építi a hallgatók világlátását és társadalmi szerepvállalását.

Szalay Tamás

Dr. Zacher Gábor volt az egyetem Kerekegész program sorozat vendége

Fotó: Szalay Tamás

Második alkalommal szervezték meg a kecskeméti egyetemen a Kerekegész beszélgetést kedd este, amely egy kulináris élménnyel indult, ezúttal a Kecskeméti Sörmanufaktúra díjnyertes söreiből kóstolhattak a megjelentek. A sörök rövid és izgalmas bemutatása után dr. Zacher Gábor megtartotta rövid prezentációját, amit a közös beszélgetés követett. A hallgatók érdeklődők voltak a mentőorvos szerint az ő korosztályukat leginkább érintő probléma iránt, ami nem más, mint a szenvedélybetegségek, tudatmódosító szerek hatása.

A téma tehát ez alkalommal a függőségek, illetve a járvány ezekre gyakorolt hatása volt. A toxikológus orvos szerint mindig nagy felelőssége van annak, ha fiatalokkal kell beszélni ezekről a problémákról. Meg kell ismerni az ő világukat és olyan dolgokról kell beszélni, ami őket érinti. A mai világban, amikor ilyen zavaros a politikai és gazdasági helyzet, a fiatalok lelki állapota még inkább labilissá válhat. 

Gyakoriak a szorongás, a depresszió tünetei. 

Ezek „kezelésére” vagy elnyomására előfordul, hogy bizonyos szerekhez fordulnak segítségül, ami koránt sem a jó megoldás. Ahogy dr. Zacher Gábor fogalmaz, szerencsére Magyarország nincs rossz helyzetben, ami a drogfogyasztást illeti. Mégis a függőségek nagyon jellemzőek a lakosságra, még ha nem is tudatmódosító szerekről beszélünk. Olyan magatartásról, kényszercselekvésekről van szó, ami beépült az életvitelünkbe és ha ezekből nem kapjuk meg a „dózist”, akkor az elvonási tüneteket idézhet elő. Ennek a kezelésére pedig a legjobb megoldás, ha segítséget kérünk, olyan valakitől, akivel lehet beszélgetni a témáról. A változást ugyanis magunkban kell elindítani. Tisztában kell lenni a saját helyzetünkkel és azzal a problémával, aminek a hatásait szenvedjük.

Ilyen, és ezt a témát érintő adatokról, megoldásokról és probléma kezelésről szólt a Kerekegész beszélgetés az ország egyik legismertebb toxikológus orvosával. A hallgatók most is sok információval és olyan élménnyel gazdagodhattak, ami hasznos lehet az életük során. A diákok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a programsorozat iránt. A megkérdezettek lelkesen és kíváncsian várják a következő Kerekegész beszélgetést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában