Kiskunfélegyháza

2022.11.15. 06:58

A Petőfi-kultuszról készítettek filmet a diákok – galériával

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére szervezett diáktalálkozót a Bács-Kiskun megyében lévő, Petőfi nevét viselő iskolák számára a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a helyi önkormányzat. Az ünnepi eseményt szombaton a városháza dísztermében tartották, ahol kihirdették A Mi Petőfink címmel meghirdetett filmkészítő pályázat eredményét is.

Vajda Piroska

Hét Petőfi-emlékhelyről készültek filmek a diákok munkája nyomán

Fotó: Vajda Piroska

Az egész ország készül a világ egyik legnagyobb költője, megyénk szülöttje, születésének 200. évfordulójára. Petőfi emlékhelyként Félegyháza is számtalan programmal kapcsolódik az országos ünnepséghez. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület is célul tűzte, hogy találkozóra hívja a megye Petőfi nevét viselő iskoláit. A diákokat arra kérték, hogy készítsenek tíz perces rövidfilmet A Mi Petőfink témában. Filmjükben foglalják össze mit jelent a költő alakja 2022-ben azokon a helyeken, amelyekhez valamilyen módon kötődött életében. A film mutassa be, hogy van jelen Petőfi kultusza a település és a nevét viselő iskolák hagyományaiban, szokásaiban, tevékenységében.

A felhívásra Bács-Kiskun megye 7 Petőfi emlékhelyéről érkeztek filmek: Dunavecséről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Kiskőrösről, Petőfiszállásról, Szabadszállásról és Szalkszentmártonból – ismertette Kállainé Vereb Mária a közművelődési egyesület ügyvezető elnöke. Elmondta, hogy amikor kiírták pályázatot gondoltak két határon túli településre, Koltóra és Segesvárra, hiszen Félegyházának szoros kapcsolata van a két településsel. Így a diáktalálkozóra a Koltói Petőfi Sándor Általános Iskola és a segesvári Főgimnázium diákjait is meghívták. A segesvári diákok nem tudtak részt venni a találkozón, de beküldték pályamunkájukat – mondta el köszöntőjében Kállainé. Hozzátette, bízik abban, a találkozó jó alkalom arra, hogy megismerjék egymás Petőfi-emlékeit, hagyománytiszteletét. Az ügyvezető elnök szerint a diákok által készített filmekkel a kortársakat is könnyebben meg tudják szólítani, az alkotások által a Petőfi Emlékév eseményei maradandóbbá válnak a diákok számára.  

A beérkezett filmeket szakmai zsűri értékelte. Tagjai dr. Kissné Kovács Adrienne irodalomtörténész, Hideg János középiskolai magyar tanár és Gajdics Dávid operatőr voltak. Döntésük alapján a pályázaton jól szerepelt minősítést kapott a Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola, a Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola, és a Kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola diákcsoportja.

A Petőfi diáktalálkozón kiválóan szerepelt és 3. helyezett lett a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola, 2. helyen végezett a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola diákcsoportja, 1. helyezett lett a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium diákcsoportja.

A meghívott iskolák közül eredményesen szerepelt a Segesvári Főgimnázium Magyar Tagozat diákcsoportja. Kiválóan szerepelt a Koltói Petőfi Sándor Általános Iskola diákcsoportja.

Az eredményhirdetést a filmek levetítése követte, majd délután a Széljáró Balladás Együttes Petőfi-műsorát, valamint Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgárának Petőfi diákkorából összeállított előadását hallgathatták meg a résztvevők a Hattyúházban. Petőfi-séta és koszorúzás zárta a napot a Petőfi-szobornál, a Petőfi Emlékháznál és a Hattyúháznál, ahol ismertetőt mondott Fekete Beatrix, Kapus Béláné és Kállainé Vereb Mária.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában