Tass / Alsószenttamás

2022.10.09. 11:51

Több mint kétezer kilogramm lisztet osztottak ki Ágota Falván - galériával

Liszttel segítik a megyében élő, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál nevelkedő gyermekeket, valamint a szabadszállási és a szalkszentmártoni egyházakat. Az adományozó ünnepséget szombaton tartották meg Ágota Falván.

Gulyás Sándor

A lisztadományt Vass Huba Zoltán kerületi esperes szentelte meg.

Fotó: Gulyás Sándor

Kétezer kilogramm liszthez jutott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A lisztet 300 Bács-Kiskun megyében élő nevelőszülős család és a nevelőotthonok között osztják szét.

– A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program tizenkét éve indult. A kezdeményezés ötletgazdái, kezdeményezői talán álmukban sem gondolták, hogy ilyen nagy sikere lesz a programnak. Ennyi emberhez ér el a hívó szó, ilyen sok szívet, zsebet nyit meg. 

Idén megyénkben 31 tonna búza gyűlt össze, duplája a tavalyi mennyiségnek, ebből 15 tonna a tényleges gabona, a többi pénzadomány.

 A program sikeréhez közel kétszáz gazda és szervezet járult hozzá. Köszönet a Bács-Kiskun Megyei gazdáknak és agrárvállalkozásoknak, hogy idén sem feledkeztek meg a nélkülöző gyermekekről, a rászoruló magyarokról. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató az ország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátását biztosító intézményrendszere, amely a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Gyermekek ezreit gondozzák, így biztosak vagyunk abban, hogy a két tonna liszt a legjobb helyre kerül – fogalmazott köszöntőjében Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.

Dr. Salacz László, országgyűlési képviselője beszédében a térség gazdáinak leleményességét, példamutató összefogását emelte ki.

– A térség gazdálkodói, a gazdakörök és az agrárkamara útmutatásaival és segítségével igyekeznek megfelelni a klíma- és a gazdasági változások kihívásainak, boldogulni az állandóan változó körülmények között. A gazdák erejét bizonyítja, hogy az egész éves megfeszített munka közben arra is van energiájuk és idejük, hogy jobbá tegyék a világot és szűkebb otthonukat. Ennek ékes példája a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program ami mára az egész Kárpát-medencét összefogó eseménysorozattá nőtte ki magát. 

A gazdák bölcsességét dicséri az is, hogy megtalálták a megfelelő társat, aki továbbítja az adományt a leginkább rászorulóknak 

– emelte ki köszöntőjében dr. Salacz László, aki egyben párhuzamot vont a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tevékenysége és a gazdák munkája között. Mindketten a magyar nemzet alappillérét gondozzák, a gyermekeket és a földet, melyek megmaradásunk zálogai, fogalmazott a politikus.

Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszédében kiemelte a gyermekvédelmi szolgáltató erényeit, illetve vázolta a program sikerességét.

– Ez az összefogás is azt mutatja, hogy egyek, egy nemzet vagyunk. Valamennyi szem gabona, amit a magyarok összeadtak, el fog jutni azokhoz, akiknek szánták, akik számára rendkívül fontos ez a segítség. Ma már nemcsak gabonát adunk, hanem az összegyűlt támogatásokból vetőmagot, gépeket tudunk küldeni azokra a helyekre, ahol arra szükség van. Hiszem, hogy a program tovább működik – hangsúlyozta Jakab István.

 Az adományozó levelet Jakab István adta át Kothencz Jánosnak.
Fotós: Gulyás Sándor

A támogatásért Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója mondott köszönetet.

– Az a jóság amit önöktől, tőletek kapunk, ahhoz segíti hozzá a mi csemetéinket, hogy hazaérkezzenek ebbe a társadalomba és ne kerüljenek annak perifériájára – hangsúlyozta Kothencz János.

A szabadszállási és a dunavecsei gazdakör jóvoltából a szabadszállási reformátusok 460 kilogramm, a dunavecsei katolikusok 300 kilogramm lisztadományt kaptak. Az adományozó leveleket Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke és Borbély István, a dunavecsei Helyi Gazdakör Egyesület elnöke adta át. A lisztadományt Vass Huba Zoltán kerületi esperes szentelte meg, áldást mondott Pálinkásné Balogi Beáta lelkipásztor, az ünnepségen közreműködtek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekei.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában