Kecskemét / Galériával

2022.10.29. 06:55

Temetői körkép: kelendőbb a vágott virág, mint a koszorú

Egyre nagyobb a forgalom a temetőknél. Többen már most leróják kegyeletüket elhunyt szeretteik sírjánál, de akadnak, akik egyelőre még csak a sírokat, virágágyásokat rendezik.

Sebestyén Hajnalka

A temetői árusoknál elsősorban krizantém kapható

Fotó: BUS CSABA

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából már hetek óta mécsesek, krizantémok, koszorúk, gyertyák sokaságából válogathatnak a megemlékezők. Hétről hétre változó akciók ösztönzik a vásárlást a boltokban. Aki nem ennyire előrelátó, vagy nincs ideje előtte bevásárolni, azok a temetőknél is megtehetik mindezt. Az árusoknál mindezekből bőséges a választék, sőt az árak is hasonlóak, mint az egyes üzletekben, hipermarketekben. A napokban a kecskeméti Köztemetőnél jártunk, ahol néhány eladót kérdeztünk tapasztalataikról.

Vojtikovszki Sándor húsz éve árusít sírkoszorúkat a Köztemetőnél az ünnepek idején. A lánya készíti a szép díszeket, melyeket a nagypiacon értékesít, míg ő a temetőnél.

– Szerdán indult be jobban a forgalom, addig kevesebb vásárló volt, de ez normális. A nagyobb dömping a hétvégétől várható.

Mivel most négynapos ünnep előzi meg a megemlékezést, így a tömeg is megoszlik majd a következő napokban, mely könnyíti a munkánkat. 

Nálam a koszorúk ára 990-től indul, a nagyobbak 2000–4000 forintba kerülnek. Úgy látom, hogy idén inkább az olcsóbbat keresik. Egy-egy törzsvásárlónál azt is tapasztaltam, hogy míg előző években három-négy darabot vitt, most csak egyet, kettőt – mondta a férfi.

A temetői árusoknál elsősorban krizantém kapható, többféle változatban, színben. Zömében a fehér és a sárga a kelendő, de vannak élénkebb színekben is. Emellett őszirózsa, kardvirág is előfordul egy-egy eladónál. A nagyobb fejű krizantémok inkább darabra kaphatók, a kisebbek csokorban.

Cseh-Szakáll Béla is rutinos árus, nem panaszkodik, egyre több vásárló jön. A szép portékáját sokan keresik. A virág szála 300–500, a csokor 500–700 forint.

A Köztemetőnél több helyen beszerezhetők a mécsesek is. Kovács Alex 16 éve törzsárus, most is gazdag a kínálata. A mécseseken, gyertyákon túl cserepes krizantémot is árul. 

Úgy véli, valamivel kisebb a forgalom az előző évekhez képest. Ami érthető is, hiszen sok embernek ma nagyon meg kell gondolnia, mire költ.

– Meglepődve tapasztalom, hogy idén többen viszik a nagy kaspós krizantémokat, melyeket jó áron tudok adni, 2800 forintért, míg a kicsi 500 forint. A mécsesekből vannak olcsóbbak, drágábbak, egyszerűbbek, díszesebbek. A legolcsóbb 200 forint, de több darabnál tudok engedményt adni. A tervek szerint szerdáig maradok, mert még a halottak napja után is többen jönnek a temetőbe, akik szeretnék elkerülni a nagy tömeget – jegyezte meg a fiatalember.

A virágok és mécsesek között sültgesztenye-árus is helyet kapott, megidézve a régi korok hangulatát, amikor a kisgyerekek zsebébe meleg gesztenyét tettek, hogy azzal melegítsék fel magukat a nagy hidegben, akár a temetőnél is.

Vigyázzunk az értékeinkre!

A rendőrség bűnmegelőzési jó tanácsokat osztott meg a napokban. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az emlékezés időszakában se feledkezzen meg senki értékei, vagyontárgyai biztonságáról. Ebben az időszakban gyakrabban fordul elő gépkocsifeltörés, alkalmi vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása. A jó tanácsok között szerepel például, hogy sírrendezés közben is figyeljen mindenki az értékeire, a táskáját ne hagyja őrizetlenül, még rövid időre se. Kivilágított helyen parkoljon. Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy elutazik otthonról.

 

Nyitvatartási rend a Kecskeméti Köztemetőben

A Kecskeméti Köztemető jelenleg 6.30–20 óráig tart nyitva, de hétfőn és kedden 6–21 óráig. November 6-tól áll vissza a téli nyitvatartási rend, 7–18 óráig. A temetőbe szombattól hétfőig csak 6 és 10 óra között engedélyezett autóval bemenni, utána csak a mozgáskorlátozottak és a temetői kisbusz közlekedhet bent. Kedden azonban 10 óra után már semmilyen gépkocsi nem hajthat be. A temető főbejáratától indulnak a nyolc-kilencszemélyes ingyenes kisbuszok, melyek elsősorban az idősek, mozgásukban korlátozott személyek sírokhoz való eljutását segítik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában