Lakitelek

2022.10.24. 13:53

Kátay-ösztöndíjban részesült Csengey Balázs

Az 1956-os forradalom előestéjén emlékeztek a 66 esztendővel ezelőtti eseményekre Lakiteleken. A Templom parkban tartott eseményen adták át a Kátay Zoltán hagyatékából alapított Kátay-ösztöndíjat.

Tapodi Kálmán

Csengey Balázs tudományos munkásságának folytatásához járul hozzá az ösztöndíj

Fotó: Beküldött fotó

Madari Róbert, Lakitelek polgármestere köszöntőjében emlékeztetett: 1956-ban a magyar emberek tekintetüket az igazság felé fordították. 1956 tizenhárom forradalmi napja történelmi léptékkel szemlélve igen kevés, ugyanakkor a forradalom igazsága azóta Európa történetének része lett. A magyarok éles rést ütöttek az akkor megdönthetetlennek és megingathatatlannak tűnt szovjet rendszer talapzatába. Az 1956-os forradalom az első lépés volt a szabadság felé vezető úton – hangsúlyozta, majd hozzátette: a forradalom olyan mély értékekre tanít, amelyre a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben, illetve a szomszédunkban dúló háború miatt nagy szükségünk van.

Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő, a megemlékezés szónoka rövid esszében emlékezett vissza gyermekéveire, arra az időszakra, amikor 1956 novemberében a Kárpátalját is magában foglaló Szovjetunióból elindultak a tankok Magyarországra. Az Ugocsa megyei Tiszaújlakon élt akkor családjával ötéves gyermekként. A rádióból értesültek a forradalom történéseiről. Kárpátaljai férfiak skandálták akkoriban, hogy „ez a föld magyar haza, minden orosz menjen haza,” amely később ugyancsak megtorlást eredményezett. Vári Fábián László szerint az 1956-os hősök példaértékű életét és cselekedetét az idő hitelesítette. Fontos, hogy ezt a meggyőződést az iskolai tankönyvek lapjai is tartalmazzák, ezáltal a jövő generációi sem felejtik majd el a magyarok forradalmát. A költő beszéde végén elszavalta az Ítélet után című saját versét.

A megemlékezés végén Lezsák Sándorné, a Népfőiskola Alapítvány igazgatója adta át a Kátay Zoltán 1956-os forradalmár emlékezetét ápoló Kátay-ösztöndíjat, amelyet Csengey Balázs, Csengey Dénes (1953-1991) író és rendszerváltó politikus gyermeke vehetett át. A Kátay-ösztöndíj 250 ezer forint összegű támogatása hozzájárul Csengey Balázs tudományos munkásságának folytatásához.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában