Galériával

2022.10.04. 18:26

Gálaműsorral és kiállítással ünnepelték az 50 éves halasi Fazekas-iskolát

Ötven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola, azóta a név ugyan változott, Fazekas Mihály Általános Iskola lett, de az intézmény népszerűsége ma is töretlen az ott folyó magas színvonalú oktató és nevelő munkának köszönhetően. Gálaműsorral ünnepelték az iskola fennállásának 50. évfordulóját, a műsorban az iskola énekkara, jelenlegi és volt tanulói, pedagógusai, valamint néptáncosai léptek fel.

Pozsgai Ákos

Gálaműsort adtak.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Petőfi Népe 1972. augusztus 20-ai ünnepi számában adta hírül, hogy Kiskunhalason átadták az új 12 tantermes általános iskolát. Akkor ez nagy megkönnyebbülést jelentett a városnak, hiszen abban az időben nagyon magasak voltak a város minden iskolájában az osztálylétszámok. Korabeli visszaemlékezések szerint a tanév elején még a szemetesládán is ültek diákok. Idővel rendeződtek a viszonyok, új bútorok és eszközök érkeztek, az anyagi építkezés után elkezdődhetett a szellemi építkezés is.

– Elsősorban stabil, hagyományokkal és értékekkel rendelkező iskolát adott nekünk az elmúlt ötven év, mely nemcsak városunkban, hanem annak határain túl is ismert. Eredményeink elismerést szereztek tanulóinknak, nevelőtestületünknek és az egész város közösségének – mondta köszöntőjében Kárász Péter iskolaigazgató, aki szerint olyan értékeket sikerült lefektetni az intézmény mindenkori nevelőtestülete segítségével, amelyek ma is biztos iránytűnek számítanak, elfogadottak és népszerűek.

A Fazekas-iskola mindenkor következetesen képviselte a társadalmilag olyan fontos értékeket, mint a követelménytámasztás, az alkalmazóképes tudás, a sportos, egészséges életmódra nevelés, a személyiség lehető legszélesebb körű kibontakoztatásának elősegítése, valamint a biztonságos és nyugodt iskolai légkör kialakítása.

Ezek olyan szilárd értékek, melyekre biztosan építhet minden szárnyát bontogató, hozzánk érkező tanuló ma is – emelte ki beszédében az intézmény vezetője, aki kiemelte azt is, hogy

az iskola sikere köszönhető annak is, hogy mindig is képes volt a megújulásra, az újdonságok befogadására. Az Oktatási Hivatal által bázisintézményként, tehetségpontként, ökoiskolaként, tornaközpontként minősített intézmény számtalan olyan feladatnak igyekszik megfelelni, amik nem hétköznapi kihívást jelentenek.

– Az iskola létrejöttében a folyamatosan növekvő gyermeklétszám volt a meghatározó. Az elmúlt ötven év alatt több ezer tanuló végzett ebben az iskolában. A volt tanítványok szívesen gondolnak az itt eltöltött évekre és sokan hozzák gyermekeiket a ma is jó hírű iskolába. Ennek is köszönhető, hogy az országosan csökkenő gyermeklétszám ellenére sem voltak az elmúlt években beiskolázási gondjaik. Tanulólétszámuk stabil, köszönhető ez a kimagasló pedagógiai nevelő oktató munkának, a gyermekcentrikus szőlőbarát iskolának, a jó partneri kapcsolatoknak – hangoztatta köszöntőjében Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ vezetője.

A tankerületi vezető megemlékezett azokról a pedagógusokról és dolgozókról is, akik már nem lehetnek közöttük. Emlékeztetett arra, hogy a ma iskolája jelentős változásokat él meg, viszont van két állandó szereplője, a tanító és a diák. A cél azonban nem változik, a társadalom számára hasznos, pozitív gondolkodással bíró embereket nevelni, akik képesek lesznek önállóan eligazodni az állandóan változó világban. – A Fazekas-iskoláról elmondható, hogy gyermekcentrikus iskola, a tanulás és a tanítás mellett sok a színvonalas közösségi program, közösségi élmény, ami lényeges, hiszen a gyerekek már több időt töltenek az iskolában, mint a családban – fűzte hozzá Vágó Ferencné tankerületi vezető kiemelve a személyes kapcsolatok erősítését, az egyéni bánásmód érvényesülését, a tehetséggondozást, a felzárkóztatást és a hagyományőrzést, amely szerint mind fontos szerepet kap a Fazekas-iskolában folyó oktató-nevelő munkájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában