Változások

2022.10.26. 13:35

Képviselő-testületi ülésen döntöttek a bácsalmási temető díjainak emeléséről

Kedden délután képviselő-testületi ülést tartottak a művelődési központ oldaltermében.

Juhász Jenő

Újonnan épült urnafalak a köztemetőben.

Fotó: Juhász Jenő

A tanácskozáson közel húsz napirendi pontról és rendeletről döntöttek. Többek között a köztemető és a temetkezés rendjéről, földhaszonbérleti díjakról és az avar és kerti hulladék égetés szabályairól szóló rendeletről is szó esett. 

Bácsalmás köztemetőjének az üzemeltetője kérelmet nyújtott be a képviselő-testületnek a díjtételek emelésére, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben nagyon megnövekedtek a költségek. Az indoklással az elöljárók is egyetértettek és minimális változtatás mellett, egyhangúlag elfogadták az új díjtételek alkalmazását a nem használatos kategóriák kivezetése mellett. Néhány gyakrabban használatos díjtétel: sírhely megváltási és újra váltási díja 25 évre 15 ezer forint/férőhely, urnafülke (2 férőhelyes) megváltási díja 20 évre 95 ezer forint/urnafülke (fed lappal együtt, urnafülke újra váltási díja pedig 25 ezer forint.

Nem változtattak az önkormányzat tulajdonában lévő földek haszonbérleti díján, mivel ezek a földrészletek kis alapterületűek és szétszórtan helyezkednek el. A 0,3 hektár alatti szántóért 4 forintot, az e feletti területért pedig 7 forintot kell fizetni négyzetméterenként a gazdálkodónak.

Az avar- és kertihulladék-égetés szabályairól szóló rendelet ismét módosításra került. Bácsalmás belterületén, valamint a külterületi zártkerti ingatlanokon avart és a kerti hulladékot égetni október 1. és április 30. között, – munkaszüneti napok és vasárnap kivételével – minden héten hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton lehet. Az égetést a reggeli és esti talaj közeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változásai) miatt 9.00-18.00 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben. Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet). Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben füstködriadó és erős szél esetén. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A város közterületein az avar- és a kertihulladék-égetése tilos.

A zárt képviselő-testületi ülésen a gimnáziumi ösztöndíjakról döntöttek a városatyák. Ennek alapján az első félévben 10 tanulót részesítenek, havonta 5-5 ezer forintos támogatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában