Galériával

2022.10.28. 13:32

Az Árpád-ház női szentjeire emlékeztek a kecskeméti konferencián

Konferenciát rendeztek csütörtökön a kecskeméti Piarista templomban az Árpád-ház női szentjei emlékére. A konferencia célja, hogy Szent Istvánon és az Árpád-ház szentjein keresztül Kecskemét polgárai megismerjék a szentek életét. Az ő hitük és személyiségük erőt ad a jövő nemzedékének.

Szalay Tamás

A konferenciát a kecskeméti Piarista templomban tartották

Fotó: Szalay Tamás

A rendezvényt Lévai Jánosné, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője nyitotta meg köszöntő beszédével. 2013 óta szerveznek Kecskeméten az önkormányzat és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány együttműködésével egyházi konferenciákat. Ennek egyik láncszeme ez a rendezvény is. Az Árpád-ház 14 szentet adott az egyháznak. Ezen a konferencián Szent Piroskára, Szent Erzsébetre és Szent Margitra emlékeztek. – A mai rohanó világunkban szükség van arra, hogy a régi idők keresztény nagyjaira emlékezzünk – mondta Lévai Jánosné. Szükség van kapaszkodókra, példaképekre, akiktől hitet, erőt, kitartást meríthet a mai kor magyar polgára.

A képviselő szerint a mai válság megoldásának útja, visszatalálni Istenhez, hogy egymásra is újra rátaláljunk.

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy ezekben a hitet próbára tévő időkben, amikor háború zajlik körülöttünk, illetve ebben a kialakult nehéz gazdasági helyzetben szükség van olyan támaszokra, amelyek megerősítik a jövőbe vetett hitünket. Ilyen kapaszkodók lehetnek a szentek, akik példamutató életükkel, tetteikkel kivívták a tiszteletet. Határtalan hitük és jó cselekedeteik példát mutatnak a mai korban is.

„Azért fontos megismerni a szenteket, mert ezáltal felragyog előttünk az egyház isteni arca, és nem az egyház emberi arcán botránkozunk.” - hangzott el a mottó Farkas István, Lupus atyától az előadása kezdetén. A Kecskeméti Piarista Gimnázium egykori igazgatója előadását nagy elánnal várta a közönség. A tőle megszokott méltósággal beszélt a szentekről, életükről, és mutatta be őket követendő példaként.

Az emlékkonferencia három szentjéről egy-egy előadó külön-külön is megemlékezett, és bemutatták előadásukban életútjukat. Szent Erzsébet életéről és tetteiről beszélt Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szóvivője, dr. Békés József, kecskeméti tanár mutatta be Szent Piroska életútját, és Görbe László plébános Szent Margitról tartotta meg előadását.

Az egész egyházi konferencia összességében párhuzamot vont a mai kor történései és a három bemutatott Árpád-házi szent példázatai között. 

Több előadó kiemelte beszédében a hit és szeretet megélésének fontosságát, ami megoldást jelenthet a mai társadalmi és politikai viszonyokra.

A rendezvényt közös imádsággal zárták amiben közreműködött dr. Finta László, dr. Jeney Gábor, Görbe László, Feczák László, Kuti József, Hajduch-Szmola Patrik és dr. Róna Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában