Képviselő-testületi ülés

2022.10.17. 10:54

Az alig használt Viola utcai óvoda helyzetét vitatták Kalocsán

Az óvodai tanév lezárásáról készült beszámoló képviselő-testületi elfogadása kapcsán felmerült egy alig látogatott intézmény fennmaradásának kérdése.

Gábor János

Katus Györgyné cáfolta a szegregálást és kiállt a Viola utcai óvoda dolgozóiért.

Fotó: Gábor János

Király Róbert városatya a helyi intézményeket tömörítő Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje vezetőjét, Katus Györgynét szólította meg azzal, hogy mi lesz a sorsa a mindössze 17 gyermek által használt Viola utcai óvodának, mert úgy tudni, a szülők kezdeményezték gyermekeik áthelyezését. Lévén csak roma növendékekről van szó, felmerült a szegregálás vádja is.

Az igazgató elismerte: tényleg voltak olyan szülők, akik kérték az áthelyezést, és valóban a szegregálásra hivatkoztak, de úgy véli, erről szó sincs, hiszen az intézmény a törvény szerint eljárva, a lakókörzetnek megfelelően helyezi el a gyerekeket. A 17 érintettből végül hat család megerősítette az áthelyezési kérelmet, ezért tartottak egy széles körű egyeztetést, bevonva a szülőket, pedagógusokat és civil szervezeteket is. Itt elmondták: ha a szülők nem elégedettek a neveléssel, annak összetett okai vannak. Nincs rendjén például, hogy egyes gyerekek rendszeresen elmaradnak, sőt, elég egy esős nap és a 17-ből már csak négy-öt jelenik meg. Problémát jelent az is, hogy a pedagógusok saját kocsival kénytelenek programokra hordani a gyerekeket, mert a szülők ezt nem teszik meg.

Akkor lehet biztosítani a megfelelő nevelést, ha a gyermek részt vesz benne – nyomatékosított Katus Györgyné, hozzátéve: mivel a családok azon a környéken élnek, ott kell biztosítani a nevelést, ami ha nem bizonyul megfelelőnek, az nem az ott dolgozók, hanem a fentebb írt okok miatt van. Az intézmény egyelőre megmarad, bár a téli időszakban – idomulva az energiaválság miatt szükséges spóroláshoz – ideiglenesen átszervezik a kicsiket másik intézményekbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában