Galériával

2022.10.18. 16:00

A városi fejlesztésekkel kapcsolatban mondhatták el véleményüket a kecskeméti fiatalok

Kedden rendezte meg Őszi Diákfórumát a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági önkormányzat a Hírös Fiatalok Egyesülettel közösen, és az önkormányzat támogatásával az Ifjúsági Otthonban. A fórumon a város és a fiatalok közötti legfontosabb platform, ahol az ifjak véleményt nyilváníthatnak az életüket érintő városi fejlesztésekkel kapcsolatban.

Horváth Péter

Az Ifjúsági Otthonban rendezték meg a diákfórumot.

Fotó: Bús Csaba

– Évente kétszer vehetnek részt a tanulók a diákfórumon, ahol a város vezetői megismerhetik véleményüket és céljaikat, valamint tanácsaikat is kikérik a programok, előadások szervezésével kapcsolatban. Ez azért fontos, hogy minél jobban megismerjék a fiatalok véleményét, ennélfogva a közös munkát megalapozzák, és a közös célokat megvalósítsák – mondta el Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntőjében. Ennek gyümölcsei többek között az olyan városi programok, amit a fiatalok kezdeményezésére szervez az önkormányzat, mint például a Kecskeméti Ifjúsági Bál és a Tanévzáró Fesztivál, de több kisebb rendezvény is segíti a város és a fiatalok együtt gondolkodását. Nemcsik Mátyás hangsúlyozta: fontos kikérni a fiatalok véleményét, mert ebből tud a város olyan információhoz jutni, ami alapján a valós igényeiknek fejlesztéseket végezhetnek és programokat szervezhetnek.

Varga Ildikó, Hírös Fiatalok Egyesület (HIFI) alelnöke a baon.hu-nak elmondta, hogy az esemény mindig a párbeszédet serkenti az egyes iskolák diákönkormányzatai, illetve a város között. Ezt segítik a fórum programpontjai, előadásai és műhelymunkái is. 

A HIFI képzésekkel és a pályázatokkal segít az olyan programokhoz szükséges források előteremtésében, melyek a fiatalok aktív állampolgárokká válásához járul hozzá.

Czingel Vivien, a Hírös Agóra Kecskeméti Ifjúsági Otthon közösségi tér vezetője elmondta, hogy a fórumon több előadást tekinthettek meg és műhelymunkán vehettek részt a fiatalok. 

A Digitális Tudásközpont előadása után, Neszt Judit a tanulás módszertanával kapcsolatban villantott fel lehetőségeket. RÉV szenvedélybetegeket, pszichés problémával küzdőket segítő szolgálat a mindennapok alapvető stresszkezelési módjait mutatta be, azt, hogy miként kezeljék az iskolai és a családi problémákból eredő stresszt önállóan. 

Ebben az évben a tavalyikhoz hasonlóan a siker kérdéseit járták körül a műhelymunkák során, melyek egyikében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is megosztotta tapasztalatait. Itt érintették azt a kérdést, hogy hogyan érhetik el az egyéni meghatározásuk szerinti sikert. A Versenyképes Ifjúságért Egyesület szervezésében három kecskeméti vállalkozó osztotta meg sikertörténetét a fiatalokkal, majd külön műhelymunka keretében segítséget nyújtottak a szervezők a felsőoktatási intézmény választásában is.

Új elnököt is választott a diákönkormányzat. Szeghő Balázs leköszönő elnök helyére Dovicsin Máté, a Bolyai János Gimnázium 11/d. osztályos tanulója lépett. Az alelnök maradt Csík Jázmin, a Piarista Gimnázium 12/a. osztályos tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában