Szüreti hívogató a piacon

2022.09.08. 06:50

Több évfordulót is ünnepelnek a halasi szüreti fesztiválon

Több jeles évfordulót is ünnepel Kiskunhalas az elkövetkezendő hétvégén, a 43. Halasi Szüreti Fesztiválon. Idén van 35 éve, hogy megkapta Kiskunhalas a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa kitüntetést és negyedszázada alakult meg a Cultores Moris Redemptionis Kiskunhalasi Borlovagrend.

Pozsgai Ákos

A piacon is csalogatták a város lakóit a hétvégi szüreti fesztiválra .

Fotó: Pozsgai Ákos

A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. színes programkavalkáddal készül a szeptember 9–11. között megrendezésre kerülő szüreti napokra, de emellett rendezik meg a XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Kulturális Fesztivált is a vásártéren. Most ünneplik a 25 éve alakult Lovas Bandériumot és a hét végén adják át a Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyre benevezett halasi győzteseknek járó díjat is.

Hagyományőrző ruhába öltözött néptáncos lányok és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. munkatársai finom szőlőmustot kínáltak szerda kora reggel a halasi piacon, mellyel a hétvégi szüreti fesztiválra csalogatták a város lakóit. A pohár must mellé egy programfüzet is járt, amiben részletesen benne vannak a hétvégi programok.

A jeles alkalomból szeptember 9-én, pénteken 16 órakor a Sóstó délnyugati csücskénél, az 53-as főút mellett, a bejárat közelében avatnak majd fel egy emlékhelyet, ahol egy acélból készült, köralakú fémváz ölelésében egy 19. századi Halas környéki fa szőlőprés lesz kiállítva, felette „A szőlő és a bor városa” felirattal, amely arra emlékeztet, hogy a múltban, és jelenleg is sok család számára biztosít megélhetést a szőlő.

Pénteken délután 17.30-kor a Semmelweis térről elrajtol a XXX. Szüreti Utcai Futóverseny, és ekkor tartják a XII. Kiss Roland szüreti kocogás emlékversenyt is. A háromnapos fesztivál leglátványosabb része, a szüreti felvonulás hagyományosan szombaton kora délután lesz. 13 órakor indul a menet a Hősök ligetéből és halad majd végig a Kossuth, a Köztársaság és a Városháza utcán át a Bethlen Gábor térre, ahol a fesztivál nagyszínpada is áll majd. A városháza díszudvarán lesz a borudvar. A helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok mellett országosan ismert sztárok lépnek majd színpadra.

Útlezárások lesznek érvényben

A pénteken kezdődő rendezvények miatt szeptember 8-án, csütörtökön reggel 6 órától szeptember 12-én, hétfő reggel 18 óráig különböző útlezárásokra kell számítani a városközpontban. A forgalomkorlátozások érintik a Bethlen Gábor teret – amely teljesen le lesz zárva – az Eötvös utcát, a Kossuth utcát, a központi piac környékét és a Semmelweis teret. Az útlezárásokat táblák, kordonok jelzik majd, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezőbizottsága azt kéri, hogy a lezárások ideje alatt a szokottnál is figyelmesebben közlekedjenek a járművezetők, valamint a kerékpárosok és a gyalogosok is vegyék figyelembe az útlezárásokat és tartsák be az előírásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában