Galériával

2022.09.03. 13:12

Szüreti és nemzetiségi fesztivált rendeztek Kiskőrösön

Pénteken kezdődött és vasárnap este két nagyszabású koncerttel ér véget a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok.

Barta Zsolt

Átadták a Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért díjat.

Fotó: Pozsgai Ákos

 A rendezők jól tudták, hogy egy-egy nap csúcsa mindig az esti rendezvény. Péntek este Kálmán Imre leghíresebb operettjét, a Marica grófnőt mutatták be a nagyszínpadon, szombat este 18 órakor pedig a Princess hegedűtriót láthatja a közönség Szulák Andreával, majd őket követi Dér Heni fellépése. A vasárnap esti lezárás lesz a csúcspontja a háromnapos fesztiválnak, ugyanis Valmar ad koncertet 17 órakor, majd őket követi a Follow The Flow együttes. Mindkét csapat a fiatalok nagy kedvence.

A két coviddal terhelt év után a mostani rendezvénysorozat jóval színesebbnek tűnik, mint a korábbiak voltak. Ezt mutatják a programok is. Péntek délután az ország legnagyobb hegyközségébe a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend meghívására az ország lovagrendjeinek a fele eljött. A Szarvas Fogadóban Koch Csaba borász, a Magyar Borakadémia elnöke mutatta be a szervezetet. Elmondta, hogy minden egyes hazai szakmai érdekszervezettel együtt kívánnak működni. Majd kijelentette, hogy kezdeményezik az úgynevezett zéró tolerancia rendszer eltörlését. Azaz, ha valaki egy pohár bort megiszik egy éttermi vacsora után, akkor a kis mennyiség ellenére még vezethessen autót.

Turán István helytörténész az 1945 előtti kiskőrösi bor életről tartott előadást, míg Tarján Balázs címzetes egyetemi tanár a bor és a kultúra történelmi összefüggéseit vázolta Supka Éva riporter kérdései alapján. Ezt követően a borrendek átvonultak az árusokkal teli főtéren a nagyszínpadhoz, ahol Domonyi László polgármester nyitotta meg a rendezvénysorozatot. Beszédében hangsúlyozta, hogy a város lelkét befolyásolja a mindenkori szőlőtermés mennyisége és minősége. Az utolsó pillanatban érkezett eső megmentette a szőlőt, kérdés persze, hogy mekkora lesz a gyümölcs felvásárlási ára. A szüret az a közös nagy munka, amely összehozza a családokat, az ismerősöket és most, az ünnepségen az egész várost is – hangsúlyozta a város első embere. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az aszály óriási kihívást jelent az egész térségben. Ha ezt a problémát nem sikerül megoldani, akkor elsivatagosodik a Duna–Tisza köze.

A polgármester ezt követően átadta a szót Simicskó Istvánnak, a KDNP frakcióvezetőjének, aki a rendezvénysorozat fővédnöke volt. Mint mondta, ő maga fröccspárti, főleg nyáron, és a felmenői között nem kevés szlovák származású van, ezért is érzi magához közelinek Kiskőröst. Hangsúlyozta, a hagyományok őrzésére azért van szükség, mert csak ezek ápoálásval maradhat fenn egy nép. Majd megemlítette, hogyha valamikor, akkor most van szükség az ország lakosainak az összefogására, mivel kihívások előtt áll az országunk.

Ezt követően Domonyi László polgármester átadta ifjú Szentpéteri Attila borásznak a Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért díjat. A Kiskőrösi „ Gondűző” Borlovagrend pedig két új tagot, Endrődi Ferencet és Kósáné Máriát avatta borlovagrendi taggá.

Az ünnepség után a művelődési házban Egy csepp Kiskőrös címmel az Ágnes Galéria Petőfi Sándor szülővárosának nyolc kiemelkedő alkotójának műveiből rendezett nagy sikerű tárlatot. A fesztiváli rendezvénysorozat szombat és vasárnap folytatódik. Aki Kiskőrösön jár, az ne felejtsen el ellátogatni a Sztrapacska Udvarba, ahol szlovák nemzetiségi ételeket kóstolhat. Ezt követően pedig irány a borutca, ahol kiváló helyi és térségi borokat ihat a borkedvelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában