Szoptatás Hete

2022.09.07. 16:35

Színes programokkal segítik az anyatejes táplálás örömének megélését Halason

Hétfőn kezdődött a Szoptatás Hete elnevezésű ingyenes programsorozat a településen, a Martonosi Pál Városi Könyvtárban. Védőnők, gyógytornász, szakorvosok és pszichológus nyújtanak hasznos tanácsokat, valamint segítenek eligazodni a különféle témákban uralkodó információtengerben az édesanyáknak és a családoknak.

Mester-Horváth Nikolett

Hasznos információkat kaptak a kismamák az anyatejes táplálásról és a csecsemőkori refluxról

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Két fiatal édesanya, Mihályi-Kocsis Edina, a Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoport egyik alapítója és dr. Petrovics-Balog Anna szoptatási segítők szervezték meg a programsorozatot, amihez lelkes támogatókat találtak a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a városi könyvtár, a szakemberek és az ajándékcsomagokat felajánló boltok munkatársainak személyében.

– Úgy tapasztaltuk, hogy a leendő és már gyakoroló édesanyák szeretnének tájékozottak lenni, egyre tudatosabban készülnek a szülésre, a szoptatásra, a gyereknevelésre, de nagyon sok ellenőrizetlen forrásból származó információ jut el hozzájuk, ami gyakran ijedtséget és zavart okoz. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy olyan szakemberekkel ismertessük meg az érdeklődőket, akik hiteles forrásként szolgálva, megbízható és hasznos tanácsokat tudnak adni, illetve akikhez bátran fordulhatnak segítségért – részletezte érdeklődésünkre motivációjukat Mihályi-Kocsis Edina.

A szervezés közben Edináék arra is gondoltak, hogy jó lenne gyermekfelügyeletet biztosítani, és sikerült is megszervezniük, hogy a programok idejére a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának kisgyermekgondozó szakos – gyakorlati tapasztalattal rendelkező – tanulói foglalkozzanak a csemetékkel.

A hétfőtől péntekig tartó eseményen délelőtt és délután is várják különböző foglalkozásokkal, előadásokkal az érdeklődőket. A hét elején a babamasszázs, a ringató, a hordozás és a hozzátáplálás voltak főszerepben, csütörtökön 10 órától a csecsemők újraélesztése, míg pénteken 10 órától maga az anyaság lesz a téma, 11 órától pedig a koraszülésről tudhatnak meg többet a jelenlévők.

Kedd délután is izgalmas előadások szolgálták a minél tájékozottabb szülői közösség kialakítását, ugyanis a fájdalmas szoptatás okairól és a csecsemőkori refluxról beszéltek részletesen a szakemberek a hallgatóságnak.

Az érdeklődők az előadások végén bátran tették fel kérdéseiket a szakembereknek
Fotós: Mester-Horváth Nikolett

Blehó Rita, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház gyógytornásza előadásában elmondta, hogy bár a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga kellene legyen, ez nem mindig van így. A szoptatási nehézségeknek számos oka lehet, például, ha sebes a mellbimbó, túltelítődött a mell vagy a csecsemőnek lenőtt a nyelve, nyúlajka van, esetleg szülési traumát szenvedett el. Blehó Rita azonban hangsúlyozta, hogy nem szabad feladni, mert kideríthetők az okok és többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, szépen fejleszthetők a csecsemők.

Dr. Veres-Ősz Krisztina, kiskunhalasi csecsemő- és gyermekgyógyász, aki szeptember 1-jétől gyermekháziorvosként tevékenykedik a városban, a csecsemőkori reflux definiálásáról, okairól, tüneteiről, diagnosztizálásról és a terápiás lehetőségekről is mesélt a jelenlévőknek. Mint kérdésünkre elmondta, fontosnak tartotta, hogy a leendő édesanyákat és kismamákat hiteles információkkal lássa el, hiszen minden második babát érint ez a betegség.

Előadásában hangsúlyozta, fontos, hogy súlyos reflux esetén 2,5-3 óránként etesse az anya a gyermekét, mert ennyi idő alatt ürül ki a kisbaba gyomra, és azt javasolja, a szoptatást semmiképp ne maradjon abba reflux esetén sem, mert az anyatej gyorsabban ürül a gyomorból és kevésbé irritáló, mint a tápszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában