Anyatej

2022.09.01. 10:48

Először tartanak a szoptatás világhetéhez kötődő rendezvényt Kiskunhalason

A városban nem voltak még ilyen programok, de két fiatal édesanyának és az őket támogató szervezetnek, intézményeknek köszönhetően egy héten keresztül ingyenes programokkal segítik a komfortos, tápláló és kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítását, fenntartását baba és édesanya között.

Mester-Horváth Nikolett

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

1992-ben, vagyis pont 30 éve nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává, amivel egy időben kezdetét veszi a szoptatás világhete is. Azóta világ- és országszerte rendezvényekkel várják az anyukákat, családokat. 

Kiskunhalason ugyan egy hónappal később (szeptember 5–9.), de programok sokaságával kedveskednek a helyi és környékbeli családoknak a városi könyvtárban. Mihályi-Kocsis Edina, a Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoport egyik alapítója és dr. Petrovics-Balog Anna közösen vágott bele a rendezvény megszervezésébe.

– Mindketten elvégeztük az Anyatejút Tudásközpont önkéntes szoptatási segítő tanfolyamát, közben rájöttünk, hogy Halason nem szerveztek még sosem a szoptatás hetéhez kötődő programokat, pedig biztosan lenne rá igény. Ezért felkerestük a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Irodát, ahol nagyon támogatóan álltak hozzánk, majd a Martonosi Pál Városi Könyvtár munkatársaitól kértünk segítséget, hogy helyszínt találjunk a rendezvénynek. Ők is nagyon kedvesek voltak, ingyenesen kaptuk meg a helyszín használatának lehetőségét – összegezte a kezdeti lépéseket Mihályi-Kocsis Edina.

Mint mondta, az a cél, hogy olyan szakemberekkel és témákkal ismertessék meg az anyukákat, családokat, hogy amikor úgy érzik, nehézséggel küzdenek (például fáj a szoptatás vagy kevés a tej), tudjanak és merjenek segítséget kérni.

A jövő hét hétfőtől péntekig tartó rendezvényen az anyatejes táplálás számos aspektusán túl, többek között a csecsemők újraélesztéséről, a koraszülésről, a csecsemőkori refluxról és a hordozásról is hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők. Mihályi-Kocsis Edina hangsúlyozta továbbá, hogy igyekeznek gyermekfelügyeletet is biztosítani a programok idejére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában