Hit

2022.09.21. 18:31

Szentmise keretében iktatták be Kiskőrös új plébánosát, Tóth Tibort

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye érseke ünnepélyes szentmise keretében iktatta be plébánosi tisztségébe Tóth Tibor atyát Kiskőrösön. A 35 éves lelkipásztor szolgált korábban Kecskeméten, Kecelen, és tanított Soltvadkerten. Az atyával beszélgettünk.

Barta Zsolt

Ünnepi szentmisén áldotta meg a közelmúltban az új kenyeret Tóth Tibor plébános.

Fotó: Barta Zsolt

Kecelen született, de tősgyökeres soltvadkertinek tartja magát Tóth Tibor lelkész. A plébánost a vasárnapi szentmisén iktatta be dr. Bábel Balázs kalocsai érsek a tisztségébe. A 35 éves fiatalembert, aki július 1-től szolgál Kiskőrösön arról kérdeztük, hogy az internet és a felgyorsult világ rengeteg kihívása ellenére, miért vállalta az egyházi hivatást? 

Mint mondta, kisgyermekként második osztályos korában a kíváncsiságtól vezérelve hittanórára iratkozott be a soltvadkerti plébániára, ahol egy kalocsai iskolanővér, Szilvássy Tünde Mária Mónika, kalocsai iskolanővér erősítette meg benne az éledező hit „előhajtásait”. Király András vadkerti, Mezei Ferenc tázlári-, és Burányi Roland plébánosok lelkipásztorok voltak hatással a hitbéli és hivatásbeli megerősödésére az évek során. Bár a kiskőrösi (akkor még) Wattay Középiskola és Szakiskolában közgazdaságtant tanult, mégsem vonzotta a számok, a gazdasági összefüggések világa. Mint mondta, a döntő lökést akkor kapta, amikor egy bérmálási felkészítő képzésre későn jelentkezett, de Burányi Roland soltvadkerti plébános azt mondta: jöjjön és szorgalmasan tanuljon. Ha nem fogadta volna be a csoportba, akkor lehet, hogy más irányt vált az élete. 

Az érettségi után felvételizett a szegedi (akkor még) Hittudományi Főiskolára, ahol alapszakon katekéta-lelkipásztori munkatárs diplomát szerzett. Ekkor még nem volt pap, de egyre érlelődött benne a gondolat, hogy kövesse a szívéhez közel álló lelkészek hivatását. 

A 2008-ban soltvadkerti szolgálatát kezdő Hozdik Zsolt plébános kérte fel, hogy Vadkerten hitoktatóként tartson órákat 2009 szeptemberétől. 

Közben megérett Tóth Tiborban a gondolat, a hivatás, hogy lelkipásztor lesz, ezt jelezte a kalocsai érseknek, így 2012 decemberétől egy felvételi eljárást (konkurzus) követően a főegyházmegye kispapja lett. 

Majd az akkori szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán két év alatt több tárgyat is összevonva letette a maradék vizsgákat és 2015 szeptember 12-én, Kecskeméten a Nagytemplomban dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke pappá szentelte Tibor atyát. Másnap már a soltvadkerti katolikus templomban tartotta meg újmiséjét számos paptársával együtt. Ezt követőn öt évig szolgált Kecskeméten, káplánként. 

A Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskolában is dolgozott iskolalelkészként, ahol hittant oktatott. Erre az időszakra örömmel emlékezik vissza mindig, a gyermekek körében nagyon sok időt töltött. 

Amikor azt kérdeztük, hogy ha a pápa a közeljövőben a cölibátus intézményét megszüntetné, akkor családot alapítana-e csak annyit válaszolt: elgondolkozna azon, hogy éljen-e a lehetőséggel. Az áldozópapi hivatás útján való elindulást megelőzően, ugyanis az emberek, Isten nagy családja iránti szolgálat erősebb volt benne – s van ez így ma is – mint a házasságban való elköteleződés. Tibor atya egy három gyermekes család legidősebb tagja. Két húga van, így a nagycsalád modellje, életminősége közel áll a lelkéhez. 

Az elmúlt két évben Kecelen szolgált iskolalelkészként. A koronavírus őt sem kerülte el, hiszen sajnos tavaly tavasszal ledöntötte lábáról a betegség, és Kiskunhalason a járványkórházban ápolták, hálás az ott gyógyítók munkájáért. A kór a tüdejét alaposan legyengítette, de elkerülte a lélegeztető gépet. Azt mondta, a rengeteg ima, és a feladat elvégzésének a tudata, amit kijelölt számára az égi Atya is segítette a gyógyulását. 

Júliustól Kiskőrösön szolgál az új plébános, akit Attila atya, a korábbi lelkész már júniusban bemutatott Kiskőrösön. Hogy milyen a közösség, amelyet szolgál? Istenfélő, a hétvégi szentmiséken többször 150-200 személy is összegyűlik a templomban. 

A terveivel kapcsolatban utolsó kérdésünkre
elmondta: a következő egy évet arra szánja, hogy a város katolikus híveit, a település életét az egyházhoz kapcsolódó intézményeket, azok működését alaposan megismerje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában