Galériával

2022.09.11. 14:57

Százhúsz bográcsban főtt a birkapörkölt Kunszentmiklóson

Száznál több bográcsban rotyogott szombaton a jófajta kunsági birkapörkölt Kunszentmiklós főterén. Az országban az egyik legjelentősebb, Bács-Kiskun megye legnagyobbnak számító főzőversenyére a helyiek mellett hazánk több városából, illetve külföldről is érkeztek profi és amatőr szakácsok, hogy számot adjanak tudásukról.

Gulyás Sándor

A zsűri értékelése alapján idén finomabbak voltak az ételek mint a korábbi évek során.

Fotó: Gulyás Sándor

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Felső-Kiskunság legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényét, a Szentmiklósi Napokat. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a XIX. Országos Birkafőző Verseny volt, melyre magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt nevezhettek. A helybéliek mellett a környékbeli településekről és az ország más tájairól érkező főzőmesterek is fakanalat ragadtak.

–– A gasztronómiai fesztivált tizenkilenc esztendeje, Lesi Árpád polgármesterrel indítottuk útjára. Az első alkalommal alig több mint húsz csapat nevezett, néhány évvel később a jelentkezők száma meghaladta a százat. Elmondható, hogy a kunszentmiklósi birkafőző versenyt ma már az ország az egyik legjelentősebb, Bács-Kiskun megyében pedig a legnagyobb gasztronómiai programjai között tarják számon – fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a rendezvény főszervezője.

Az elkészült ételeket a tizenkét tagú szakmai, társadalmi és hagyományőrző zsűri értékelte.

– Számomra nagyon fontos a kunszentmiklósi birkafőző fesztivál, ami nagyban hozzájárul a kunok főzéstudományának megőrzéséhez, átörökítéséhez.

Öröm volt látni, hogy szinte minden korosztály képviseltette magát, egyre több hölgyversenyző mutatta meg, hogy nem csak a férfiak tudnak birkapörköltet készíteni. Az idei esztendőben is elégedettek vagyunk a szakácsok teljesítményével. Az elkészült ételekben minden olyan alapanyag, fűszer megvolt, ami egy jó kunsági birkapörkölthöz szükséges. Egy birka, egy szem burgonya és természetesen só, erős paprika, színes paprika, fokhagyma. Azokat a klasszikus ízeket kaptuk vissza, amelyeket már megszokhattunk, mi több ez alkalommal összességében finomabbak voltak az ételek mint a korábbi évek során – foglalta össze tapasztalatait Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, a szakmai zsűri elnöke.

Három zsűri hosszú tanakodás után hozta meg döntését. A társadalmi zsűri rangsora: 1. helyezett Takács Zoltán, 2. helyezett Csepregi Károly, 3. helyezett Papp Zoltán, 4. helyezett Kunszentmiklósi Tűzoltóság, 5. helyezett Varga Sándor. A hagyományőrző zsűri rangsora: 1. helyezett Hosszú Gábor, 2. helyezett Digner István, 3. helyezett Kacsándi István, 4. helyezett Langó és Szécsik, 5. helyezett Vass György. A szakmai zsűri rangsora: 1. helyezett Fehér Péter, 2. helyezett Sóbujtó Antal, 3. helyezett Fábián László, 4. helyezett Gyurgyik Péter, 5. helyezett Flisics László. 

A főzőverseny mellett változatos felnőtt és gyermekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások, bemutatók várták az érdeklődőket a XXVII. Szentmiklósi Napokon. A rendezvény fővédnöki tisztét dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője töltötte be. A fesztivál keretében tartották meg a Kiskun Megyei Értéktár konferenciát, ahol a kunszentmiklósi birkapörkölt is felvételt nyert a megyei értéktárba. A járási értékekkel a „Megyeutcában” ismerkedhettek meg az érdeklődők. 
 

A fesztivál programját néptánc bemutató is színesítette.
Fotós: Gulyás Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában