Baja

2022.09.30. 13:57

Nagy hangsúlyt kapott a gyermekvédelem a keresztény orvosok találkozóján

A mainstream, a hit, a gyermekvédelem és a prevenció volt a témája a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT) által szervezett kerekasztalnak. A budapesti esemény résztvevői között volt katolikus pap, újságíró, mentálhigiénés szakember és klinikai szakpszichológus.

Márton Anna

Hal Melinda, klinikai szakpszichológus elmondta, a kerekasztal-beszélgetésen megegyeztek abban, hogy küzdeni kell a stigmatizáció ellen

Fotó: Beküldött fotó

Mint az a kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, folyamatosan van egy konfliktus, vita azzal kapcsolatban, hogy inkább a biológiai tényekre vagy a környezeti hatásokra kell összpontosítani bizonyos jelenségek esetén. Kijelenthető azonban, hogy ma az egyetlen elfogadott emberkép a pszichológia tudománya szerint a bio-pszicho-szociális és spirituális szemléletet fedi le. 

Mint azt Hal Melinda, klinikai szakpszichológus elmondta, ez azért nagyon fontos, mert amikor a pszichológia hajnala volt, akkor a beteg és betegségszemlélet jutott előtérbe. Ezt követte az, hogy már test és lélek valójában összekapcsolódó entitás, és ebből lesznek a pszichoszomatikus megbetegedések, mint a fájdalmak vagy akár az immunrendszeri betegségek. A pszichoszomatika jeles alakja, Franz Alexander egyszerűen úgy fogalmaz, maga a kifejezés metodológiailag felesleges, mert minden betegség pszichoszomatikus. 

Tehát az, ami a lelkünkben van, kihat a testünkre, és az, hogy a testünk milyen állapotban van, visszahat a lelkünkre, tehát körkörös folyamatok. 

Ezt követte a szociális szemlélet beemelése, mindinkább nagyobb jelentőséget adva a környezeti ingereknek.

Mint azt a szakember elmondta, tanulmányok bizonyítják, hogy a szocioökonómiai státusz meghatározó, a szegénységben felcseperedő gyermek eltérően fejlődhet, más rizikócsoportba tartozik, mint azok, akik jómódban élnek. A média hatása is egyértelműen környezeti inger és mindenre hatni fog mind pszichésen, mind fizikailag. Az 1990-es években érkezett meg a negyedik faktor, a spiritualitásnak a dimenziója, amelyet szintén beemeltek a pszichológia átfogó emberképébe, holisztikus, sok tudományt felölelő emberképről van szó tehát, amiben az orvos- és természettudomány egyaránt gondolkodik. Amellett, hogy egy-egy kutatásban lehetetlen minden faktort egyszerre vizsgálni – mondta a szakember.

Mint elhangzott, a spiritualitás maga a kapcsolat a magasabb erőkkel, de sokkal tágabb fogalom, mint a vallásosság. Közelebb áll a hit fogalmához. Ide tartozik az is, hogy ki, mennyire reménykedik abban, hogy az élete értelmes és annak van célja.

– Amennyiben úgy gondolja, hogy van valami a halál után, meghatározó, és jó előrejelzője annak, hogyan fog működni a pszichoterápia, a remény és a társuló pozitív érzelmek ugyanis erőforrásként jelennek meg. Ezek aktiválhatók, erősíthetők. 

A spirituális részünkhöz való kapcsolat nélkül a pszichoterápia nehezebb, rögösebb, hosszabb, kevésbé eredményes lehet.

Fiziológiai kutatások mutatnak rá, hogy maga az imádkozás pszicho-neuro-immunitásra, vagyis az ellenállóképességre pozitív hatást mutat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy relaxatív hatású, mégis annál több, hiszen általában hittel és reménnyel társul. Jobb lesz az egyén megküzdése, több a pozitív érzelme. Összességében az egészsége, életminősége javul. Utóbbi faktorról keveset hallani, köszönhetően többek között a mainstream gondolkodás hódításának, melyben véleményem szerint, a hitet a jogokért való küzdelem, a szeretetet a határozott intolerancia, az elfogadást pedig a manipuláció váltotta fel – fogalmazott Hal Melinda.

Hangsúlyozta továbbá, hogy erőteljes kijelentések láttak napvilágot a kritikai elméletek és a genderelmélet szószólóitól, melyben vallási és társadalmi rendszerek fölé helyezték tevékenységüket. Ezért is gondolta azt a Keresztény Orvosok Társasága, hogy legyen egy erről szóló kerekasztal, hiszen magánemberként, szakmabeliként, hívőként, felnőttként, gyerekként mind érintettek vagyunk – tette hozzá.

– Személyesen kötelességemnek érzem, hogy döbbent csend helyett inkább elmondjuk, mi zajlik világunkban, felhívjuk a figyelmet az értékek átadásának fontosságára. Ebben alapvető útmutatást nyerhetünk a vallásból, a hitélet gyakorlásából. Mindezt tehát érdemes átadni gyermekeinknek akár szülőként, tanárként, mentális állapottal foglalkozó szakemberként, orvosként és egyszerűen emberként – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.

Végezetül a kerekasztal-beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, hogy küzdeniük kell minden csoport vagy egyén stigmatizálása ellen. 

Elfogadást és megértést tudnak nyújtani mindenki számára, aki felkeresi őket szexuális orientációtól függetlenül. Elítélnek minden olyan módszert, amely kényszerítő eszközöket és manipulációt alkalmaz a segítségnyújtás közben. Ahogyan a terápiaválasztás szabadságát gátló folyamatokat is. Véleményük szerint a kliensnek joga van eldönteni, milyen terápiát, kivel vesz igénybe. Azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a diplomák, oklevelek és képzettségek papírjai ebben az esetben kulcsfontosságúak lehetnek, az eligazodásban segítséget nyújthatnak, amikor a segítségkérés mellett dönt valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában