Tárlat

2022.09.15. 19:47

Kiss István gyűjteményéből nyílt kiállítás Dunapatajon

Az idei Pataji Ősz egyik rangos kulturális eseménye volt a nyitónapon a dunapataji születésű Kiss István kalocsai rajztanár, festő több évtizedes, sokrétű művészi pályafutásának szeleteiből nyílt gyűjteményes kiállítás a Pataji Múzeumban, mely nagyon sok látogatót vonzott.

Zsigmond Enikő

Kiss István gyűjteményes kiállítása a Pataji Múzeumban

Fotó: Zsigmond Enikő

„A képírói művészet nem egy ágában tette próbára Kiss István képességeit. Akvarelljei, tusrajzai, linómetszetei, ceruzarajzai megörökítették szűkebb pátriájának, a Duna melléki tájnak számos részletét” – mondta megnyitójában Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas irodalomtörténész, címzetes egyetemi tanár. Méltatva az alkotót külön is kiemelte a pataji fejfákról készült linómetszet-sorozatát a kiállításról. „A fejfa állítás népi kultúránk része. Régi temetőinkben fogyó számban, de máig találkozhatunk velük. Sehol máshol nem lehet megtalálni a közép-európai szomszédságban” – hangsúlyozta. 

„Kiss István barátom gazdag festői, grafikusi pályáján kezdettől fogva ott volt a szándék, hogy emléket állítson szülőfaluja közegének, természeti és emberi világának, szellemiségének képi újjáteremtéséről van szó. Fényekben, színekben, tájképekben, tárgyakban, emberi arcokban, emlékhelyekben. Az itteni egyedülálló sírjelekről készült sorozata ehhez a törekvéshez kapcsolható. A fejfa ugyanis egyedi és különleges eredménye a pataji szellemnek, a helyi értéktár pótolhatatlan darabja, úgy is mondhatnám, „patajikum”. Képi, rajzi megörökítése, titkainak fürkészése a hazatérő fiú főhajtása a hagyomány előtt, s egyben üzenet az emlékezet fontos helye ez a következő nemzedékek számára” – ezekkel a gondolatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe Kiss Gy. Csaba a kiállítást, melyet Schill Tamás néprajzos muzeológus rendezett.

A kiállításmegnyitón zongorán közreműködött Faragó Viktória, Schubert Táncok című művét adta elő, valamint Váczi Attila Koszolányi Dezső Színes tintákról álmodom című versét olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában