Dunapataj

2022.09.19. 06:55

Gyopáros Alpárral egyeztettek a fejlesztési igényekről a községi polgármesterek

Gyopáros Alpár kormánybiztos országjárása soron következő állomásán fogadta a régió polgármestereit a Szelidi-tónál. A vízparti étteremben községi polgármesterek kérdéseit várta a jövőre érkező – várhatóan újabb több tízmilliárd forintos összértékű – pályázatok kapcsán.

Gábor János

Gyopáros Alpár (a fő asztalnál, mellényben) személyesen tárgyalt a régió községi polgármestereivel

Fotó: Gábor János

Az eszmecserére érkező Gyopáros Alpár közölte: a Magyar Falu Program kiírásait lényegében a településvezetők írják, azzal, hogy részt vesznek az országjárása állomásain, és elmondják milyen fejlesztésekre fordítanák az újabb forrásokat.

– Ezeket a találkozókat folyamatosan szervezzük, mert a program alapvetően rugalmas. Alkalmazkodik az újabb és újabb igényekhez, és ezeket a felmerülő igényeket csatornázzuk be aztán a Magyar Falu Programba – foglalta össze kérdésünkre a kormánybiztos.

– Ennek a találkozónak is az a célja, hogy a jövő évi támogatások tekintetében is egy tervezési folyamatot tudjunk lebonyolítani – magyarázta.

A politikus harmadik alkalommal fordul meg a régióban a pályázatok kapcsán, és az évenként legalább egyszeri találkozást szükségesnek is tartja, de a Magyar Falu Program indulása óta összesen mintegy 300 helyszínen járt hasonló egyeztetésen és legalább tízezer települési vezetővel, önkormányzati képviselővel, civil egyesületi taggal vagy éppen egyházi személyiséggel találkozott. A mostani országjárás rögtön a költségvetés elfogadása után megkezdődött, így a szelidi is a sokadik helyszín ebben a körben, de egészen az év végéig dolgoznak majd a pályázati kiírások közös összeállításán.

Hírportálunk érdeklődésére kifejtette: vannak olyan jellegzetes témák a polgármesterek körében, amelyekre minden évben kérnek forrást, ezért rendszeresen meg is szokták ismételni a kiírások között. 

Ilyenek a belterületi és településeket összekötő utak felújítása, önkormányzati intézmények fejlesztése vagy iskolai tan- és tornatermek, illetve óvodák, bölcsődék bővítése.

– Nyilván az orosz–ukrán háború okozta gazdasági helyzet, és különösen az energiaválság kapcsán egyre gyakrabban merül fel, hogy nagyobb összegekre volna szükség alternatív energiaforrások bevonására és épületek energetikai korszerűsítésére. Erre természetesen törekedni is fogunk a jövő évi pályázatokban – ígérte. Megjegyezte: a mindehhez szükséges forrástömeg rendelkezésre áll a központi költségvetésben, de a teljes keret az állam tartalékolási törekvései miatt kisebb lesz, mint a tavalyi. Pontos összeget azon túl, hogy több tízmilliárd forint lesz, nem említett, hiszen a költségvetésből korábban rendre kibővítették az előre meghatározott keretet, vagyis nem meghatározó, hogy előre mennyit különítettek el.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar Falu Program pályázati rendszere az eddigi legrugalmasabb, leggyorsabb, legegyszerűbb eljárásrendben működik, amit az egyébként nagyságrendekkel magasabb, több száz milliós összegeket tartalmazó uniós tenderek bonyolult bürokratikus útjával ellentétben igyekeztek minél jobban megkönnyíteni. Ennek oka elsősorban az volt, hogy tisztában vannak vele: önkormányzatonként legfeljebb néhány ember dolgozik a pályázatok benyújtásán, és ha egyszerűbb a bürokrácia, akkor kevesebb alkalommal kell például külső pályázatíró segítségét igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában