Galériával

2022.09.04. 18:01

A néhai kulturális intézményvezetőre emlékeztek Bácsalmáson

Szombaton délután jelképes faültetéssel egybekötött emléktábla avatást és emlékfutást tartottak a Bácsalmási Kulturális Központnál.

Juhász Jenő

Marián Kata intézményvezető, Fekete Renáta és Németh Balázs polgármester.

Fotó: Juhász Jenő

Száznál is többen gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a kettő évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Feketéné Ónodi Erzsébetről és leányáról, Fekete Fanniról. Németh Balázs polgármester beszédében áttekintést adott az egykori kulturális intézményvezető Bácsalmáshoz kötődő munkásságáról.

Feketéné Ónodi Erzsébet 1988-ban kezdett el dolgozni a Bácsalmási Művelődési Központban. 1999-ben az önkormányzat átszervezte a közművelődési intézményt, s az óta vállalkozásként működtetik. Az elhunyt szakember elsőként vállalta ezt a feladatot és 2010 végéig ilyen formában dolgoztak. Majd ezt követően a Fiedler Közösségi Házban dolgozott. 2014-ben elkészült az új művelődési intézmény, ami a Bácsalmási Kulturális Központ nevet kapta. Ekkor ismét megpályázta a már 5 tagintézménnyel működő Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Kulturális központ vezetői tisztségét. 2020 augusztusáig bekövetkezett haláláig a bácskai kisváros és környékének kulturális életét szervezte és irányította.

Az ő nevéhez kötődik Bácsalmás hagyományőrző rendezvényének, a Népek-Ízek Forgatagának a létrejötte. Sokat munkálkodott a Bácsalmási Értéktár megalkotásán, mely értékek nem csak a helyi, hanem a megyei értékek közé is bekerültek. Az utóbbi időszakban létrehozta a művésztelepet, melynek munkáiból minden évben kiállítást rendeznek. Szakadatlan tervezgetésének, munkájának és kitartásának az eredménye volt a Kossuth parkban kialakított Fakopáncs Tanösvény is.

Munkája elismeréseként 2014-ben Bácsalmás Város Kultúrájáért kitüntető díjat kapott.

Az emlékező rendezvényen felléptek: Bakos Bence, Márai Anna és az Őszikék Nyugdíjas Klub. Az ünnepség végén Fekete Renáta, az elhunyt leánya és Németh Balázs polgármester jelképesen fát ültettek az művelődési ház előtt téren, és leleplezték az ott elhelyezett emléktát is. Bácsalmás kulturális és közösségi életének meghatározó alakjára egy-egy szál virággal és koszorúval emlékeztek a résztvevők.

Az ünnepi megemlékezés után emlékfutást tartottak az Egészséges Bács-Kiskunért programsorozat keretében. A versenyzők egy jelképes (1 kilométer), Fanni távon (2,3 kilométer) és Erzsébet távon (6 kilométer) teljesítették a feladatot: kerékpárral, futással vagy sétával. A helyszínen 145-en, míg online formában 70-en jelentkeztek az emlékfutásra. A féltucatnyi támogatónak köszönhetően a túra résztvevői a BácsSport közreműködésével emléklapot és meglepetéscsomagot kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában