Tiszapüspöki /Tiszaug

2022.09.02. 12:45

15,5 milliárd forintból valósult meg a hullámtér rendezése a Tiszán - galériával

Befejeződött a hullámtér rendezése a Tisza Tiszapüspöki és Tiszaug közötti szakaszán. Az Európai Unió és a magyar állam 15,5 milliárd forintos támogatásával megvalósuló beruházás ünnepélyes zárását pénteken tartották Tiszaugon.

Tapodi Kálmán

A beruházás ünnepélyes zárását pénteken tartották Tiszaugon.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósult projekt részeként többek között áthelyezték az árvízvédelmi töltést Besenyszög Fokorú-pusztánál, megtörtént a Vezsenyi-kanyarulat rendezése, valamint árapasztó vápát alakítottak ki a tiszaugi Tisza-híd környezetében. Ezekkel a beavatkozásokkal javulnak az árvízi lefolyási viszonyok, csökkentve a tetőző szinteket, ezáltal növelve az árvízi biztonságot.

– Jó kezekben van a vízügyi szakma, amelynek minőségi teljesítményét bizonyítja ez a mű is – hangsúlyozta avatóbeszédében Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Az országgyűlés alelnöke felidézte a drámai 2000-es esztendőt, amikor a Tisza ciánszennyeződését követően az egyik leghatalmasabb áradással kellett szembenézni. Mint mondta, már akkor elhangzott a gondolat, hogy a hullámtér rendezése lehet a nagyobb biztonságot jelentő megoldás a térségben.

A most lezárult hullámtér rendezése a Közép-Tiszán projektnek is ez volt a célja, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) programnak megfelelően, hogy az eddiginél szabadabb utat engedjenek a folyónak, biztosítva az akadálymentes lefolyást. Mint elhangzott, ennek érdekében töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket és eltávolították az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat. A projekt közvetlenül szolgálta a VTT-programban meghatározottakat, mely szerint a cél a tározók megépítése és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése által – a Tisza teljes hazai szakaszán – a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek egy méterrel való csökkentése.

– Ez a beruházás a Tisza mentén élő emberek vagyonának és életének biztonságát hivatott szolgálni. Ezért is fontos ezeknek a védvonalaknak a gondozása és a fejlesztése 

– mondott köszönetet a beruházás megvalósításáért Káré Gábor, Tiszaug polgármestere.

Az avatón Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese is szólt a közös sikert jelentő hullámtéri beruházásról, amelynek folytatását máshol is tervezik.

A tiszai gondokat jól ismerő Kovács Ernő főispán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője, Tiszakécske korábbi polgármestere is emlékeztetett azokra az áradásokra, amikor emberfeletti munkával sikerült megerősíteni a gátakat. A főispán is köszönetet mondott az évek óta zajló projekt minden közreműködőjének.

A rendezvényen jelen volt dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő. A projektet a kivitelező KÖTIVIÉP'B Kft.–Magyar Vakond Kft. alkotta konzorcium nevében Sopronyi László, a KÖTIVIÉP'B Kft. ügyvezető igazgatója jelentette készre.

Hétszáz hektárral bővült a folyó hullámtere

A Besenyszög, Szolnok, Tiszajenő, Tiszaug, Tiszapüspöki, Tószeg és Vezseny településeket érintő projekt keretében a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése érdekében több fejlesztés is megvalósult. Fokorú-pusztánál áthelyezték az árvízvédelmi töltést, négy kilométer hosszú, új, aszfaltozott koronájú töltés épült, ezáltal hétszáz hektárral bővült a folyó hullámtere. Tószegnél töltésfejlesztés történt a hullámtér lezárására. Árapasztót alakítottak ki a Vezsenyi-kanyarulatban, megtörtént a vezsenyi és a tiszajenői nyárigátak bontása 1,4 kilométer, és rendezése 14,5 kilométer hosszan. A Tiszaugi-híd közelében árapasztó vápát alakítottak ki és áthelyezték az árvízvédelmi töltést – mintegy hétszáz méter hosszban – a hullámtéri szűkület végett. Művelésiág-váltással járó beavatkozásokat is zajlottak a hullámtéren, a Vezsenyi-rév és a Tiszaugi-híd környezetében. Elvégezték a védelmi rendszer egyéb infrastruktúrájának felújítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában