Testületi ülés

2022.08.26. 13:50

Szeretnék megtartani az ingyenes tömegközlekedést Baján

Csütörtökön ülésezett a bajai képviselő-testület. Tárgyaltak egyebek mellett a menetrend megváltoztatásáról, a behajtási korlátozásokról, az ezzel kapcsolatos önkormányzati engedélyekről. Szó volt a kalandpark területén tervezett kutyafuttatóról is, de végül elhalasztották a döntést.

Márton Anna

Sok fontos témát vitattak meg a képviselők az ülésen

Fotó: Márton Anna

Sürgősséggel tárgyalták a képviselők a növénytelepítési támogatásról szóló rendeletet. Ez részletezi, hogy ma már a tudósok által alkalmazott módszerekkel közelednek a települések ökológiai lábnyomának pontos meghatározásához, de mérés nélkül is elmondható, hogy Baja város ökológiai lábnyoma csökkenthető zöldfelületeinek növelésével. Az összefüggő zöldfelületek élőhelyet biztosítanak több élőlény számára, ami által nő a biodiverzitás, a biológiai sokféleség.

A zöldfelületek növelése érdekében az önkormányzat a rendelettervezet útján együttműködési lehetőséget kínál a környezetéért tenni akaró bajai lakosok részére. 

A növénytelepítésre javasolt helyszíneket minden évben a város testületének környezetvédelmi-, civil és társadalmi kapcsolatok bizottsága határozza meg, szakmai javaslatok alapján. Egy helyszín vonatkozásában maximum 300 ezer forint támogatás igényelhető növények és kerti kellékek vásárlására. A rendelet szerint támogatás egyedi kérelem alapján egy alkalommal, természetbeni támogatásként nyújtható. A rendelet szeptember elsején lép érvénybe.

Az ülésen szó esett arról is, hogy szeretnék megtartani az ingyenes tömegközlekedést Baján. Egyhangúlag szavazta meg az elmúlt évben a testület az ingyenes tömegközlekedést, most a menetrendek változtatását szeretnék. Széll Péter megköszönte a Volán szakembereinek a munkát, amivel segítették bevezetni az ingyenes tömegközlekedést. 

Számára már korábban is egy lehetséges megoldás volt az, hogy megpróbálkozzanak átszállás nélküli célpontok beiktatásával, mint a kórház vagy a városközpont. 

Bajaszentistvánról, a lakótelepről a lakók többször kérték az ilyen járatok elindítását. Bár hosszabb ideig tart majd az utazás, a lehetőségek határain belül próbálnak lépni. Nem tudják most megmondani, hogy az energiaárak változása miatt hogyan módosul a menetrend. Fontosnak tartja, hogy a buszmegállóban is jól követhető tájékoztatás kerüljön ki.

Csubákné Besesek Andrea (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az évekkel ezelőtti kezdeményezése megvalósul.

– Annak idején körjáratokat szerettünk volna bevezetni, hogy a temetőkbe el tudjanak jutni a lakosok. De az iskolákba való zökkenőmentes eljutás is fontos. Köszönjük szépen mindenkinek, aki részt vett a megvalósításban. Mindenképpen azt javaslom, hogy mindenki adja tovább, hogy a különböző buszok milyen útvonalon közlekednek majd – fogalmazott Csubákné Besesek Andrea. Végül 11 igennel fogadta el a testület az előterjesztést.

A továbbiakban szó volt arról, hogy felterjesztéssel szeretne élni az önkormányzat a parlament felé bizonyos helyi közutak területének nem közlekedési célú igénybevételéről. Továbbá behajtási korlátozással védenék a helyi közutakat, illetve fizetendő díjakat is kiszabnának, ezért törvénymódosítást kezdeményeztek. 

A városvezetés hangsúlyozta, hogy arról van szó, hogy a skanzen területén több alkalommal kistermelői kézműves vásárt tartottak, de nem kértek rá engedélyt. Szerintük ez nincs rendben, ezért akarják a törvénymódosítást benyújtani.

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP-frakció vezetőjeként hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzatnak inkább segítenie kellene a helyi termelőket, mert szerinte a kistermelői piacnak kiemelkedő és fontos szerepe van a bajai lakosok tekintetében. 

Széll Péter szerint mielőtt meghirdeti a rendező, hogy vásárt tart, előtte jó lenne, ha egyeztetne az önkormányzattal. Szervezési problémát látott a vásár megtartását illetően, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Galagonyás megőrzése a cél. Mint mondta, jó lenne, ha nem a közösségi médiából értesülne a város vezetése a rendezvényről, amelynek van több olyan hozadéka, ami tönkre teszi a környezetet. Végül 10 igen szavazattal elfogadták a rendelet-tervezetet és a határozati javaslatra 6 igen voksot adtak a képviselők.

A csütörtöki ülésen hosszan tárgyaltak a kutyafuttatóról is, amit a Petőfi-szigetre, a jelenlegi kalandpark területére tervezett a városvezetés. Az előterjesztés szerint zárt kutyafuttatót alakítanának ki a kalandpark helyére.

A városban három kutyafuttató működik, most egy negyedik elkerített helyet jelölnek ki 4000 négyzetméternyi területen. Csubákné Besesek Andrea képviselő szerint aggasztó, hogy a kérdést nem tárgyalhatták bizottsági ülésen. Dr. Papp Zoltán, a város jegyzője elmondta, hogy amikor a bizottsági üléseket szervezték, kiderült, hogy a bizottsági ülés tagjai közül hárman nem tudtak részt venni, ezért nem is hívták össze.

Rácz Péter (Fidesz–KDNP) képviselő szerint nem szabad a kalandparkot szétszedni, halasszák el a döntést, mert egy turisztikai látványosságról van szó, ami a város egyik legszebb helyén található, a Petőfi-szigeten.

Elhangzott, hogyha később lesz forrás a kalandpark felújítására, akkor felújítható, de most kutyafuttató kerülhetne oda.

– Nagyon sok szempont felmerült a javaslattal kapcsolatban, szerintem még egy hónapig mindenképpen lehetőséget kellene biztosítani a lakosok részére, hogy elmondják véleményüket – mondta Rácz Péter. Széll Péter alpolgármester szerint a kalandparkban lévő faállomány nem alkalmas a kalandpark létrehozására. Szerinte egy új megoldást kell találni más, biztonságosabb területen a kialakításra.

Kovács Csaba ügyrendi javaslata az volt, hogy lezárják a vitát. Végül elnapolták a döntést arról, hogy a kalandpark helyén zárt kutyafuttatót alakítsanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában