Beruházás

2022.08.02. 10:31

Sikerrel zárták a többmilliárdos szennyvízprojektet Dunapatajon és Hartán

Az utolsó gépek üzembe helyezésével lezárult a két nagyközségben zajló „Közép és Kelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés”, amire a KEHOP adott támogatást, közel három milliárd forint értékben. Dunapataj és Harta közös közleményben tudatta, hogy a beruházást több mint 90 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozta.

Gábor János

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Összesen 2,984 milliárd forintból valósult meg a több évtizede várt projekt, aminek keretében az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével újabb 1.696 háztartást kötöttek rá a hartai szennyvíztisztító telepre. Ehhez jelentős korszerűsítéseket kellett végrehajtani, hogy olyan egészséges és tiszta települések alakuljanak ki, amelyekben megvalósul az emberi egészség védelme, miközben csökken a környezeti terhelés.

Dunapatajon az évekkel ezelőtt kezdett szennyvízprojekt előtt nem volt csatornahálózat; azóta viszont 27,22 kilométer gerincvezetéket, 12,69 kilométer bekötővezetéket és 6,99 kilométer nyomóvezetéket létesítettek. Hartán a cél a már meglévő szennyvíztelep fejlesztése és korszerűsítése volt. Erre azért volt szükség, mert a Dunapatajon kiépített új hálózatot erre a telepre kötötték be, így elengedhetetlenné vált a kapacitás bővítés. A projekt keretében építettek egy új kezelőépületet, gépjárműtároló épületet és egy bálatárolót, majd 2022 júniusában az utolsó gépek beszerzése és üzembe helyezése is megtörtént – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában