Galériával

2022.08.17. 13:16

Megújultak Kunbaján a Szent Rókus kápolna emléktáblái

Kedden délután – Rókus névnapon – ünnepi szentmisét és megemlékezést tartottak a Szent Rókus kápolnánál.

Juhász Jenő

Sok év elteltével megújultak az emléktáblák.

Fotó: Juhász Jenő

A műemléki védelem alatt is álló épületet közel kétszáz évvel ezelőtt, helyi összefogással építették a fertőző betegségekben – kolerában, pestisben – szenvedők és gyógyulók védőszentje tiszteletére. Az egyszerűségében is rendkívül szép, klasszicista stílusú épületet 1925-ben újították fel, majd ezt követően a Hősök emléke néven szentelték fel az I. világháború áldozatainak emlékére. Ma már búcsújáró hely és emlékhely is a Szent Rókus kápolna.

A szentmisén Šálek Csaba plébános köszöntötte az oltártestvéreket és az egybegyűlteket, majd ezt követően a szentmise celebrálása közben egy rövid áttekintést adott Szent Rókus életútjáról. Az egykori Ferences rendi szerzetest a pestisből gyógyulók védőszentjének tartanak. Itália több városában is gyógyította a betegeket, a legenda szerint érintésével számtalan embert, többek között egy bíborost is megmentett. A védőszent 31 éves korában hunyt el. Kunbaján az 1838-as kolerajárványhoz kapcsolódóan őrzik az emlékét, amit minden évben szentmisével is megünnepelnek.

Leirer József, az egyik hősi halott dédunokája beszédében elmondta, hogy a kápolna felújítása elkezdődött. 

Első lépésként az emléktáblákat hozták rendbe, ugyanis az eltelt 100 év rendkívül megviselte a nevek olvashatóságát. A munka végeztével most már azonban teljesen olvashatóak a nevek és az elhalálozáskori évek a felújított táblákon. Ezekből kiderül, ami egyben döbbenetes is, hogy a 115 hősi halott átlag életkora mindössze 31 év volt. Sajnálatos, hogy köztük volt kettő 19 éves is, de a legidősebb is csak 50 éves volt. Az emlékező említést tett arról is, hogy Kunbaja a régi időkben szinte teljesen sváb lakta község volt. Az elhunytak hozzátartozói messze elkerültek, szétszéledtek a kitelepítés következtében.

Az emléktáblák felújítása a Baján élő Leirer József családjának és a Németországban élő Ollman Máriának köszönhető. Ők mindketten Werner István (39 éves) hősi halott leszármazottjai, dédunoka és unoka.

Az egyházi emlékhely mostani megszépülésén tucatnyi önkéntes segédkezett, az emléktáblák felújítását pedig Nuspl Ferenc bajai kőfaragó mester végezte.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el: a család nevében Farkas Alex Leo szépunoka, az önkormányzat részéről Halász István polgármester, Német Hagyományőrző Egyesülettől Nagy István és Szűcsné Kiss Zsuzsanna, valamint az egyházközségtől Staudt Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában