Negyedszázad

2022.08.30. 15:54

Jubileumi falunapot ünnepeltek Ordason

Színes gyermek- és felnőttprogramok, istentisztelet és falunapi ebéd is várta a helyieket a háromnapos rendezvényen.

Zsigmond Enikő

Szabó Zsolt polgármester ünnepi köszöntőt mondott a jubileumi falunapon

Fotó: Zsigmond Enikő

„Fontos, hogy ne magányos fák legyünk, hanem erdők, hatalmas, szép, egészséges ligetek, melyeken az élet vihara nem tud kifogni” – Böjte Csaba szavaival foglalta össze Szabó Zsolt polgármester a megmaradás titkát az idei, 25. jubileumi falunap megnyitóbeszédében. Mint mondta, ez a hozzáállás segített Ordasnak is, hogy a kistelepülések nehéz helyzete, a világjárvány okozta károk és veszteségek, a szomszédos országban dúló háború, a nehéz egyéni sorsok, az évszázados aszály ellenére itt vagyunk, túlélünk, fejlődünk, s ez a kis település is tartalmas negyedszázadot tudhat maga mögött. 

Beszédében megemlítette mindazokat a fejlesztéseket, amelyek az idén valósulhattak meg, benne a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, felújítását, a záportározó létesítését, a megújult utakat és járdákat, az iskolai étkezde és a faluház tetőszerkezetének felújítását, a megújult templomkertet és azt a sok-sok közösségi programot, amik az egymásba kapaszkodást, a kis közösségek éltetését, az emberi kapcsolatok megerősítését szolgálják.

A háromnapos rendezvény szervezői a negyedszázados jubileumra sokszínű és színvonalas programsorozattal készültek minden korosztálynak. Az elmaradhatatlan, Komjáti János emlékére rendezett focitorna, a horgászverseny, a kézművesvásár, a pénteki nosztalgia diszkó és a szombati falunapi bál, a vasárnapi istentisztelet és a lovas kocsikázás, ugrálóvár és a sportpályán rendezett gyerekprogramok immár a kezdetektől a falunapi programok állandó részei. Ezek mellé fűzték fel a jelentős ünnepre a többi eseményt, melyre minden korábbi évnél többen érkeztek a kis Duna menti községbe.

Begördült a Tájház udvarára a Mesebusz, ahol sok ajándék várta a gyerekeket rajzért cserébe, finomságokat kóstolhattak, táncoltak és énekeltek a Lóca együttessel, s még az aszfaltutat is telerajzolták. A felnőtt korosztályt a hajnalig tartó nosztalgia diszkó hangolta rá a másnapi programokra.

Szombaton a megnyitóra megtelt a színpad előtti tér, a polgármesteri köszöntő után Jimmy és Nika szórakoztatták a közönséget. Az augusztus eleji ordasi alkotótábor munkáiból nyílt kiállítás a faluházban Szabó Mátyás zenei kísérete mellett, melyre több mint száz ember volt kíváncsi.

A szervezők csakúgy, mint a korábbi években, minden ordasit vendégül láttak egy finom falunapi ebédre. Ezerhatszáz töltelék káposzta rotyogott az üstökben, melyet a lefőzhetetlen páros, Felnagyné Vera és Répásiné Olga készített.

A délután igazán nagy nevekkel csalogatta a percről percre sokasodó közönséget, először Berecz István Örökös Aranysarkantyús táncos és barátai táncában gyönyörködhettünk, majd Pál Dénes és Dolhai Attila koncertjén szólt a vastaps, végül az Érzés zenekar Edda-számaira énekelt és tapsolt a fogyni nem akaró tömeg, melynek nagyrészét a nagy kedvenc, a Joy partyzenekar még ott tartotta hajnalig a falunapi bálon.

A háromnapos program a vasárnap délelőtti ökumenikus istentisztelettel, délutáni sétakocsikázással és gyerekprogramokkal zárult.

– Az első falunapi rendezvényen, 25 évvel ezelőtt avattunk címert és zászlót. A központi motívum rajta a szív és egy belőle sarjadó tölgyfaág, együtt jelképezik ennek a falunak az erejét. A szeretetből fakadó erő éltet mindannyiunkat. Ahogy a településünkért fáradozó és az összefogást képviselő ötletgazdák, valamint a megvalósításban szorgoskodók munkájának, kitartásának köszönhető az is, hogy annyi vihart megélve itt vagyunk és megszakítás nélkül ülhetjük meg együtt ezt a jeles ünnepet. Nem hiába erős fának tartják a tölgyet, a mi kis lelkes közösségünk is jól vizsgázott kitartásból és hűségből – mondta Szabó Zsolt polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában