Szentmise

2022.08.17. 20:30

Esőért imádkoztak a búcsú előtt Helvécián

A napokban tartotta meg a szentmisével egybekötött búcsúját a helvéciai Nagyboldogasszony katolikus templom. A hívek részéről Marton Tamás elmondta: kilenc nappal a búcsú napja előtt kilencedet kezdtek a közösségükben: esőért imádkoztak, hogy a szárazság enyhüljön. Az ima meghallgatásra talált. Az eső szót fogadott a „Jöjjön el…” felszólításra: néhány nappal később nagy zápor lepte meg Helvéciát, s a búcsú délutánján is esett, a radartérkép szerint sehol máshol Magyarországon, csak Helvécián a templom körül.

Sebestyén Hajnalka

Körmenet a Nagyboldogasszony-templom búcsúján.

A búcsún közel háromszázan vettek részt az ünnepi misén, melyre Puskás Antal pálos tartományfőnököt kérte fel a település plébánosa, Kiss Vilmos atya. Szentbeszédében arra biztatott, forduljanak a hívek bátran a mennybe felvett Szűzanyához. A szentmisét szentségi körmenet, áldás és himnusz zárta, a résztvevőket pogácsával és vízzel kínálták meg a helyi családok. 

A délutáni programnak a templom melletti kert adott helyet. Elsőként a Református Halacska Bábcsoport adta elő A Rút kiskacsa című bábelőadásukat. Felhívták a gyermekek figyelmét, hogy nagyon értékesek, majd vidám énekükkel – mely szerint „olyanná leszel, amit elhiszel” – megmozgattak mindenkit. Utána a gyerekeket óvónők várták kézműves foglalkozásokkal.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita pedagógus szakember és nevelésmódszertan oktató vidám és lebilincselő előadása sok-sok komoly üzenetet hordozott. Felhívta a szülők figyelmét, hogy az IQ fejlesztése és az értelmi nevelésnél nagyobb hangsúlyt fektessenek az érzelmi nevelésre; a figyelem, érintés, ölelés által kimutatott érzelmek örök érvényű értékeket adnak a gyermekek számára. Kiemelte az együttlét, a közösen eltöltött idő, valamint a közösség fontosságát.

A helyi közösség példát is adott arra, hogy megtapasztalta az egymással és Istennel való közösségben rejlő erőt. Huszár Anna irányításával, Dudás László vezetésével hat család 11 gyermeke és további négy felnőtt egyórás dicsőítő koncertjét hallgathatta a kétszáz fős közönség. A dicsőítés oly örömet hozott, hogy az utolsó dalra felállva tapsolt mindenki. Szólt a gitár, a fuvola, a furulya, a cselló, a basszusgitár és a dob. A koncertet zsíroskenyér vendégség zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában