Konferencia

2022.08.20. 20:20

A Petőfi-gyűjtemény legújabb relikviáit is bemutatták Kunszentmiklóson

Petőfi Sándor halálának körülményeiről tartottak a szakmai konferenciát a kutatók és a téma iránt érdeklődők részvételével a minap a kunszentmiklósi Felső-kiskunsági Emlékek Házában. A rendezvény keretében a házigazda Székely Gábor a mintegy hatezer darabot számláló Petőfi-gyűjteményének legújabb relikviáit is bemutatta.

Gulyás Sándor

Ritkaságnak számító nyomatok a kiegyezés utáni időkből.

Fotó: Gulyás Sándor

A költő születésének 50. évfordulójára míves emlékképet készített 1873-ban Pesten a Hollán István Nyomda és Kiadó. Középen a költő portréja, körülötte pedig életének meghatározó helyszínei, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Aszód, Gödöllő, Erdőd, Segesvár tájai láthatóak. A másik kép szintén a kiegyezés után készült Pesten, a Deutsch-féle könyvnyomdában, ami Bem tábornok kitüntetésének ceremóniáját ábrázolja, amit az 1849-es erdélyi sikereinek ellenértéke képpen kapott. A gyönyörű színes olajnyomaton a kor magyar vezérkari tisztek láthatók, természetesen Petőfi is helyet kapott a résztvevők között. Mindkét kép rendkívüli ritkaságnak számít – sorolta a magángyűjtő.
Székely Gábor a konferencián megtartott beszédében kitért arra is, hogy a kunszentmiklósi önkormányzattal közösen pályáztak egy új Petőfi emlékház létrehozására. Az épület tervei elkészültek, az elbírálás folyamatban van.

– Hosszú évek óta dolgozom azon, hogy Petőfi-relikvia gyűjteményem méltó helyre kerüljön, mivel családi házam nem múzeum céljára épült. Ennek okán reménykedem a „Petőfi 200” elnevezésű projekt sikerében, hogy a Felső- Kiskunságon, Petőfi tényleges otthonában végre méltó helyre kerüljön a több mint hatezer darabot számláló magángyűjteményem, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum után az ország második legjelentősebb Petőfi kultuszgyűjtemény – fogalmazott Székely Gábor, aki hozzá tette, hogy a barguzini ásatásokat végző Megamorv-Petőfi Bizottság teljes levél és dokumentumtára, az ásatásokon összegyűjtött tárgyi anyag és fotótár a gyűjteménybe került, de ez jelenleg nem tekinthető meg. A Petőfi kutatás egyik befejezetlen mellékágának anyaga a gyűjtő szerint megőrzésre mindenképpen érdemes. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában