Kalocsa

2022.07.25. 06:50

Újabb öt évig Fekete Antal vezeti a Dózsát

A legnagyobb kalocsai középiskolában az elmúlt fél évtizedben is egy csomó változás történt. Az újrázó igazgató az oktatási eszközök fejlesztéseire, valamint a sportcsarnokuk fejlesztésére és a nemrég alapított Digitális Közösségi Alkotóműhelyre a legbüszkébb.

Gábor János

Fekete Antal fontosnak tartja a projektoktatás kiszélesítését.

Fotó: Gábor János

Fekete Antal 2016-ban egy évre, majd 2017-ben öt évre nyerte el a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményvezetői pozícióját. Utóbbit sikerült most megújítania, így még egy fél évtizedes ciklus erejéig biztosan igazgathatja a város legnépesebb középiskoláját. Kérdésünkre elárulta: 

komoly előnyt jelent, hogy kiszámítható összetételű, illetve az országos átlagnál jóval fiatalabb, innovatív gondolkodású oktatói gárdával dolgozhat, ráadásul a pozícióik legnagyobb része folyamatosan be van töltve 

– jelenleg is csak három álláshirdetésük fut a dozsakalocsa.hu-n. Egyedüli nehézséget az okozhat, jegyezte meg, hogy a pandémia előtt nyilván kedvezőbb gazdasági körülmények között lehetett dolgozni, mint ma, de elégedett azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket korábban végrehajthattak. Ez igazán az épületeken belül látványos – jegyezte meg, hiszen idős ingatlanjaik vannak, és a jó részükön meg is látszik az idő vasfoga.

Felhívta rá a figyelmet, hogy nem csak a tanulók, hanem a dolgozók létszámát tekintve is nagy intézményről van szó: öt telephellyel rendelkezik, mintegy 18 ezer négyzetméteren, és – az óraadó tanárokat beleszámítva – körülbelül száz embernek ad munkát. Nekik és a tanulóknak azzal együtt is sikerült jó körülményeket teremteni, hogy néhány épületük – köztük az Asztrik téri székház, a Kunszt József utcai kollégium és a Kossuth Lajos utcai sportcsarnok – külső falai, homlokzatai egyelőre nincsenek túl jó állapotban.

– Az összes telephelyünkön sikerült ugyanakkor lecserélni a világítórendszert, ami jobb, energiatakarékosabb megoldást hozott, és fontos elmondani: a modern LED lámpatestek nagyságrendekkel kímélőbbek a szemnek, mint a korábbi neoncsövek – húzta alá Fekete Antal, megjegyezve, hogy fűtés-korszerűsítéseket ugyancsak sikerült kivitelezni, sőt, belülről teljesen megújult a sportcsarnokuk, amit rajtuk kívül más intézmények, egyesületek is használnak. – Ez a létesítmény vadonatúj padlóborítást, vizesblokkokat, fűtést és új eszközöket kapott, illetve megoldottuk a beázások több évtizede fennálló problémáját – sorolta.

Az intézményvezető rendkívül büszke arra, hogy a Martinovics Ignác utcai telephelyükön még közvetlenül a világjárvány előtt sikerült átadni a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt, amivel együtt Bács-Kiskun megyében már három ilyen oktatási helyszín van (Kalocsa mellett Kecskeméten és Kiskőrösön). A műhelyben többek között 3D nyomtatók, digitális hímző- és varrógépek segítik megvalósítani az élménypedagógia módszertanát. Hozzátette: 

a több tanterem egybenyitásával kialakított Közösségi Alkotóműhelynek ősztől rendes nyitvatartása is lesz, és megnyitja kapuit más iskolák, valamint gazdasági szervezetek előtt. Ekkortól magáncégek számára biztosítanak majd lehetőséget arra, hogy a termékeikből 3D nyomtatott prototípust készítsenek, ami többmillió forintot spórolhat meg a gyártás-előkészítés folyamatában, de ott van a divatszabó képzés is, amit felnőttek számára fognak meghirdetni. 

A Mócsy János utcai tanműhely szintén komoly változásokon esett át: vadonatúj számítógépeket, hegesztőszimulátort, 3D mérőgépet szereztek be, ami a legkevésbé sem luxus, hiszen a duális képzés keretében, a külső partnereknél már ugyanilyen eszközökkel dolgoznak.

– Ami a jövőt illeti: fontosnak tartjuk a projektoktatás kiszélesítését: a szakmai tárgyakon felül a közismereti tárgyaknál is alkalmaznánk – vázolta az igazgató, hangsúlyozva, hogy érdeklődve figyelik a gazdasági változásokat, hiszen részben ezek szabják meg a fejlesztési lehetőségeiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában