Galériával

2022.07.16. 07:59

Újabb fejezetek nyíltak Kömpöc történetéből

„Megettünk mindent, amit szerettünk… a falusi-tanyasi embernek sohasem volt étkezési gondja” – többek között a helyi táplálkozáskultúráról is lehet olvasni a Tanulmányok Kömpöc történetéről II. című tanulmánykötetben. A kömpöciek visszaemlékezéseit is tartalmazó kiadvány bemutatója nyitotta a falunapok rendezvényeit pénteken.

Tapodi Kálmán

Kiadványbemutatóval kezdődött a falunap.

Fotó: Tapodi Kálmán

A település történetéről az első tanulmánykötet 2016-ban jelent meg. – A sikeren felbuzdulva az önkormányzat felkérte az első kötet szerkesztőjét, Fodor Ferencet a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutató-főmuzeológusát a munka folytatására – mondta el Tisoczki László polgármester, aki hozzátette: akkor még nem sejtették, hogy a kutatás milyen nehézségekkel fog járni. A világjárvány ugyanis akadályozta a kutatásra felkértek munkáját, ugyanis az emlékezők, adatközlők az idősebb korosztályhoz tartoztak, így figyelembe kellett venni a korlátozásokat és szüneteltetni kellett a gyűjtőmunkát. A kiadvány végül határidőre elkészült és könyvbemutató során a kömpöci polgármester reményét fejezte ki, hogy lesz folytatása a múltfeltárásnak.

A tanulmánykötet szerzői – Hajagos Csaba történész, Simon András docens, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének tanszékvezetője, Mód László néprajzkutató-adjunktus, Szolnoki Zoltán történész és Fodor Ferenc, valamint a fotókat készítő Dömötör Mihály – is szóltak az általuk feldolgozott témákról. 

A kiadványban az utakról és határokról, a falu társadalomrajzáról, a közösségi életről, a táplálkozásról, az 1950-es évekről, a mezőgazdaságról és napjaink fejlesztéseiről is lehet olvasni.

A könyvbemutatót követően nyílt meg a kultúrházban Balogh Nina, kömpöci származású képzőművész kiállítása, majd a helybéli CSIKASZ színtársulat Rejtő Jenő: Herkules bonbon című darabjának előadásával aratott sikert.

Az V. Szárnyasfesztivál szombaton 10 órától, kenyérszenteléssel egybekötött misével folytatódik. Kora délután kezdődnek a zenés-táncos műsorok, majd 17 órakor átadják az idei községi elismeréseket. Este tíz órakor vízi-tűzijáték lesz, majd nosztalgia diszkóval zárulnak a falunapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában