Kecskemét

2022.07.29. 06:50

Szakrális és a helyi nagyságok előtt tisztelgő köztéri alkotásokat helyeznek ki Katonatelepen

Köztéri kereszt elhelyezését kezdeményezte az önkormányzat a Lombos utcába, a Katona Zsigmond emlékparkba. Továbbá a katonatelepi borászoknak is emléket állítanának.

Horváth Péter

Egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés az előterjesztést

Fotó: Bús Csaba

Az önkormányzat először még 2018-ban kezdeményezte a Lombos utcai közpark kialakítására vonatkozó környezetrendezési terv elkészítését. Akkor rendezvényterület, játszótér, sporttér és pihenőpark funkciót terveztek a területen. 2021-ben a terv átdolgozását rendelte meg a város, az eredeti térszerkezet és a terv értékes elemeinek megtartásával, szakrális elemeket helyeznek el rajta. Ennek első lépése a köztéri kereszt állítása a kápolna elé. 

Mint az előterjesztésben olvasható, Csősz Imre és felesége kereste meg dr. Fekete Gábort, a körzet képviselőjét. 

Mint gyakorló katolikusok, szeretnék, hogy a katonatelepi városrészben is egy kereszt hirdesse a kereszténységet és a katolikus hitet. 

A kereszt 293 centiméter magas és 75 centiméter széles lenne, olasz márványból készülne, melyre egy bronz korpusz kerülne. A kereszt elkészítésére Borsos István kőfaragót kérték fel. A kereszt teljes költsége bruttó egymillió forint. A kezdeményezők felajánlásukban vállalták a teljes finanszírozást és az alkotást az önkormányzat tulajdonába kívánják adni és kérik, hogy további fenntartását és karbantartását az önkormányzat vállalja.

Fekete Gábor elmondta, hogy a terv szerint Katonatelep nagyjainak is emléket állítanának, elsősorban a helyi borászoknak.

Egy köztéri alkotás áthelyezéséről is döntött a közgyűlés. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Nyíri úti előkertjében állt Kovács Ferenc szobrászművész 1982-ben készült Térplasztika nevű szobra. A szobrot a Nyíri út-Akadémia körút kereszteződésében megépített körforgalom közepére helyeznék el, miután a kivitelezés miatt el kellett távolítani eredeti helyéről.

Az előterjesztést egyhangúan megszavazta a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában