HEP

2022.07.07. 10:47

Jóváhagyták a kalocsai esélyegyenlőségi programot

Az önkormányzat áttekintette és egyelőre változtatás nélkül jóváhagyta az eddig érvényben lévő Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP).

Gábor János

A programnak fontos része a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének biztosítása is

Fotó: Gábor János

A Kulturális és Szociális Bizottságot vezető Pécsi Vivien a városházán közölte: megvizsgálták a szabályozást, egyetértenek az abban megfogalmazott célkitűzésekkel, és támogatnak minden társadalmi stratégiát, ami jelenleg és a jövőben is elősegíti a városban a diszkriminációmentességet. A dokumentum ezen kívül egyébként megköveteli a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés elvének érvényesítését, a szegregációmentességet és minden ezzel kapcsolatos probléma megoldását – a foglalkoztatás, a szociális biztonság, az egészségügy, az oktatás és a lakhatás területén.

A HEP egy minden település számára kötelezően kidolgozandó dokumentum, amiben szakmai szempontok alapján összefoglalják, hogy helyben mely hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak hol és milyen módon kell garantálni az egyenlő bánásmódot. 

A program rendszeres ellenőrzést igényel, hiszen az önkormányzatnak egyrészt látnia kell, hogy a legutóbbi revízió óta mi valósult meg a célkitűzéseiből, másrészt aktualizálnia is szükséges – például azt, hogy pontosan kikre vonatkoznak a HEP rendelkezései.

Az egyenlő bánásmódot és esélyegyenlőséget a jelenlegi program szerint a mélyszegénységben élőknek, a romáknak, a gyermekeknek, a nőknek, az időseknek és a fogyatékkal élőknek kell garantálni. A lényeg az, hogy a szakértőkkel, mentorokkal és helyi tisztségviselőkkel közösen kidolgozott kalocsai HEP rendelkezéseihez alkalmazkodnia kell a települési gazdálkodásnak, a helyben elérhető szociális szolgáltatásoknak, a különböző fejlesztési stratégiáknak és például a helyi rendeleteknek.

Bár a programot kétévente kötelező ellenőrizni, vonatkozik rá egy másik ciklikus szabály is: e szerint ötévente kell megtörténnie a teljes felülvizsgálatának, és – ha szükséges – módosításának. Mivel erre 2023-ban törvényi kötelességük lesz sort keríteni, az idei évben nem látták indokoltnak, hogy bármit is változtassanak rajta. Ezt egyébként nem csak helyben kell jóváhagyni: a jelenlegi és meghagyott programra rábólintott Bács-Kiskun megye esélyegyenlőségi mentora is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában