Galériával

2022.07.16. 16:28

Átadták az új központi autóbusz-állomást Kiskunhalason

Több mint 392 millió forintból épült egy teljesen új buszpályaudvar a Május 1. téren, a régi autóbusz-állomás helyén. A jártatok szombat reggeltől már az új állomáshelyről indulnak, ahol a korszerű váróteremben jegypénztár szolgálja ki az utasokat, a dolgozóknak is a korábbinál modernebb és komfortosabbak az irodái és a pihenőhelyiségeik.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor országgyűlési képviselő,Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Kállai Éva közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és Kruchina Vincze, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója

Fotó: Pozsgai Ákos

A városban régóta váratott magára a korábbi több mint félszáz éves állomásépület kiváltása egy új, modern buszállomással, amit az évente itt megforduló közel egymillió utas éreztette igazán – hangoztatta Kállai Éva, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen.

Az utasok döntéseinél nagy súllyal esik latba a járművek és az állomások általános állapota, komfortossága, tisztasága.

– Épp ezért a Volánbusz Zrt. 2018 óta rohamos ütemben fejleszti a járműparkját, 2022 végéig a buszok majdnem felét fiatalabbak válthatják fel. A beszerzések nemcsak megállították, hanem meg is fordították a járművek öregedését, a korábban 13 év feletti átlagéletkor idén nyolc évre csökkenhet 

– mondta az államtitkár. Hozzátette: a fejlesztések Bács-Kiskun megyében is látható eredményeket hoztak, az elmúlt négy évben összesen hatvan új busz érkezett, ebből hét Kiskunhalasra.

– A vonzó és versenyképes közösségi közlekedési kínálat számos tényező egyidejű jobbításával alakítható ki. Az utasok megtartására és az új utasok megnyerésére alkalmas paletta sokféleképpen állítható össze, a magas színvonalú infrastruktúrától az igényekhez igazodó összehangolt menetrendekig, csatlakozásokig – emelte ki az államtitkár, aki szerint a most átadott kiskunhalasi fejlesztés ebbe a sorba illeszkedik bele.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül több mint hatszázmillió forint érkezett a városba a Komplex közlekedésfejlesztési intézkedések Kiskunhalason elnevezésű projekt keretében megépült új autóbusz-állomásra, valamint az új kerékpárutakra és biciklitárolókra, a parkolókra és más kiegészítő beruházásokra.

Az új buszpályaudvar 392,9 millió forintba került. 

Az új létesítményben váróterem, mosdók és jegypénztár biztosítják az utasok kényelmét. Az állomási dolgozók és a járművezetők munkakörülményeit új irodák, sofőrpihenők és új vizesblokkok teszik komfortossá. A támogatásból megújult a buszállomás külső tere is, járdafelületek, buszbeállók épültek.

Az államtitkár kitért az elkezdődött vasútfejlesztésre is. Kiskunhalas az egyik legjelentősebb hazai vasúti beruházást indító pontként írta be nevét a magyarországi közlekedésfejlesztés történetébe azzal, hogy tavaly ősszel itt tették le az épülő Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszának alapkövét – emlékeztetett Kállai Éva.

– A fejlesztés részeként a buszállomás után 2025-re megújul Kiskunhalas másik kapuja, a vasútállomás is, így néhány éven belül a vasutat választók is egy korszerű létesítmény színvonalas szolgáltatásait élvezhetik, mindeközben a vasútfejlesztés a kiskunsági régió gazdaságfejlesztését is elősegíti – tette hozzá.

Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a hazai közösségi közlekedés a 21. századi reneszánszát éli, annyi fejlesztés és járműbeszerzés valósul meg.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy komoly ellenlábasai voltak a buszállomás megépítésének. Sokan támadták a közösségi oldalakon méltatlanul és alaptalanul a beruházást előkészítő és végző szakembereket. Kiemelte, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak fontos szerepe volt abban, hogy a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül úgy ítélte oda a támogatásokat, hogy maximálisan figyelembe vette a települések igényeit.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere szerint a nem várt nehézségek ellenére fontos, hogy megépült az új buszpályaudvar, és a város lakói, valamint a városba érkezők mindannyian örülhetnek neki. Köszönetet mondott Babud László építésznek a tervezőmunkáért és a Modinvest Kft.-nek a kivitelezésért.

– Azt gondolom, hogy a végeredmény mindenkit kárpótol, és bízom benne, hogy a következő időszakban ki fogja szolgálni a sok utast a létesítmény. A mai nap egy nagyszerű ünnep a város életében – hangoztatta a városvezető.

– A megépült új autóbusz-állomás csak egy része annak, amit a megyei önkormányzat gondozásában valósított meg a város. Kiskunhalasra négymilliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyei önkormányzat segítségével. Ebben volt turisztikai célú fejlesztés, energetikai megújulást célzó beruházás, oktatási intézmény felújítása és sok egyéb 

– emlékeztetett köszöntőjében Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Említette azt is, hogy a következő fejlesztési elképzelések közül is a város már megnyert 1,6 milliárd forintot, amelyet ismét olyan beruházásokra lehet fordítani, amitől Kiskunhalas még élhetőbbé válik – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Bács-Kiskun megyében több mint 600 fejlesztés valósult meg az elmúlt években, ebben volt egészségház-felújítás, új bölcsődék, óvodák és kerékpárutak építése, turisztikai fejlesztések, ipari területek kialakítása és fejlesztése. Szólt arról is, hogy a megyei és helyi szakemberek dolgoztak azért is, hogy az épülő új vasútvonal logisztikai központja ne Budapesten, hanem Kiskunhalason jöjjön létre, hiszen ennek a vasútvonalnak a magyarországi szakasza legnagyobb részt Bács-Kiskun megyén halad keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában