Gyerekkorom emlékei

2022.06.01. 15:53

Újabb múltidéző kötettel jelentkezett a tassi házaspár

Gyerekkorom emlékei címmel jelent meg a minap a tassi Bálint Sándor múltidéző írása. A negyvennégy oldalas könyv a Tassi Helytörténeti Egyesület nyolcadik kiadványa. A nyugalmazott fizika–testnevelő szakos tanárnak ez már a harmadik könyve. Az ő tollából születtek a Nagyapáink a világháborúban és a Tablók könyve című kiadványok.

Gulyás Sándor

Bálint Sándor és felesége nyugdíjazásukat követően adták fejüket az írásra. Fotó: Gulyás Sándor

Feleségemmel, Erzsikével együtt Tasson kezdtük a pedagógusi pályát, és negyven év után innen mentünk nyugdíjba. Az első kiadvány ötlete a családi ereklyék rendezése közben született meg. Közösen állítottuk össze a Nagyapáink a világháborúban című könyv anyagát, mely nagyapám olasz fronton írt verseit, leveleit tartalmazza. Szél János, az egyszerű parasztember tollából származó írásokból a hazaszeretet, a magyar nyelv szeretete és a háború elutasítása tükröződik vissza. A kiadványban, az eredeti kéziratmásolatok mellett, családi fotók is helyet kaptak – fogalmazott Bálint Sándor. 

A következő, már terjedelmesnek számító kiadványt, a Tablók könyvét Bálint Sándor ugyancsak feleségével közösen készítette el. 

– Hosszú ideje foglalkozom a helyi iskola történetével, különös figyelmet szentelve a múlt értékeinek megőrzésére és muzeális gondozására. Magángyűjteményemnek egy része a kiadványban közölt anyag. A széles körű kutató-, gyűjtő- és rendszerező­munka újabb gyümölcse a könyv, amely során sok elfeledett vagy elveszettnek hitt iskolai tabló, illetve osztálykép került elő. A kötetben az 1960–2020 között Tasson végzett nyolcadik osztályosok tablóképeit, névsorait gyűjtöttük össze, rendeztük sajtó alá a Tassi Helytörténeti Egyesület támogatásával. A kiadványban 61 évfolyam, 83 osztály és több mint 2000 név szerepel. Az anyag összeállítása nem volt egyszerű feladat. Mindehhez több száz telefonra, személyes megkeresésre, több mint két hónap intenzív kutatómunkára volt szükség – sorolta Bálint Sándor. 

A napokban megjelent „Gyerekkorom emlékei” is a közös munka gyümölcse. Erzsike a tervezésben és a szerkesztésben vállalt szerepet. 

A könyvecske olyan visszaemlékezés, amelynek írója egyszerre lát a valamikori gyermek szemével ösztönösen, érzelmekkel telítve, és a képzett tanárember didaktikus pontosságával – írja a könyv ajánlójában Horváth Attila művésztanár. 

– A könyv lényegében egy korrajz az ötvenes évekről, a hatvanas évek elejéről, melyből kiderül, milyen volt az élete a falusi önfenntartó parasztembernek és családjának, ahogyan gyermekeiket kemény munkával nevelte az életre. A középiskolai kollégiumban elsajátított értékek, a rend szeretete, a fegyelem és a kitartás negyvenéves pedagógusi pályámon is végigkísért – hangsúlyozta Bálint Sándor. 

Tervben van a negyedik kiadvány is, melyben a tassi diákok nyári táborozásainak emlékei, fényképei kapnának helyet. Bálint Sándor minden könyvének a mottója: „Emlékezzetek velem!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában