Galériával

2022.06.20. 16:46

Több mint ezer liter halászlé készült a félegyházi versenyen

Harmadik alkalommal rendeztek halászléfőző versenyt szombaton Kiskunfélegyházán. A hagyományteremtő jótékonysági eseményen közel harminc csapat és az Amatőr Királyi Szakácsok több mint ezer liter halászlevet főztek. A világjárvány után most talán még nagyobb volt az érdeklődés a program iránt, mint korábban. A jó hangulatú rendezvény részleteiről Balla László főszervező alpolgármesterrel beszélgettünk.

Vajda Piroska

Mintegy harminc csapat vett részt a versenyen.

Fotó: Vajda Piroska

A Kőfaragók tere átadása utána fogalmazódott meg a körzet önkormányzati képviselőjében, Balla Lászlóban, hogy az újonnan kialakított tér nagyon jó helyszíne lehet különböző közösségi rendezvényeknek. Több ötlet is felvetődött, míg végül a halászléfőző verseny mellett döntött az alpolgármester. A megvalósításban sok támogatóra talált, így sikerült immár harmadik alkalommal megszervezni a versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb, hiszen a csapatok visszajárnak. Sőt bővült a kör, mert idén más településekről is érkeztek versenyzők. Balla László hangsúlyozta nem az a cél, hogy túlszárnyalják a bajai halászléfőző versenyt, de fontosnak tartja a hazai halfogyasztás népszerűsítését, amire ez a rendezvény nagyon ideális. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy minden évben valamilyen jótékony célt is szeretnének az eseménnyel támogatni.

Minden jel azt mutatja, hogy a félegyháziak nagyon szeretik a halászlevet. 

A szombati versenyen ugyanis hosszú sorokban várakoztak az Amatőr Királyi Szakácsok óriás bográcsa előtt a vásárlók. A királyi szakácsok ötszáz liter halászlevet főztek és harminc kiló tésztából túrós csuszát készítettek, amit megvásárolhattak az eseményre kilátogatók. Az így befolyt összegből és az adományokból 813 ezer forint gyűlt össze. Ebből a pénzből ingyenes közlekedésbiztonsági tábor szerveznek augusztusban, hogy felkészítsék a 10-14 éves korú gyerekeket az őszi iskolakezdésre, a biztonságos kerékpározásra. 

A tábort a közelmúltban közlekedési balesetben elhunyt, 14 éves Berki Fanni emlékére rendezik meg. Az összegyűlt adományokból tervezik figyelemfelhívó villogó lámpák elhelyezését is abban a kereszteződésben, ahol a baleset történt – részletezte a Halászléfőző verseny küldetését a főszervező.

Balla Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a szombati versenyen több féle módon főzték a halászlevet a csapatok. Bajai és szegedi egyaránt készült, talán a szegedihez hasonló passzírozott volt a népszerűbb, gyufatészta ebbe is abba is került – vélekedett az alpolgármester. Azt is elmondta, hogy volt aki sült hallal is nevezett a versenyre. Az elkészült ételeket háromtagú zsűri – Rácz Lajos, Illés Gyula és Berki Zoltán – értékelte. Döntésük alapján a bajai Varga György nyerte a fődíjat. Második helyezett lett a félegyházi Buza Flórián, harmadik pedig a félegyházi birkózókat képviselve Kucsora László és Dósa László. Különdíjat kapott Cseh Imre, Faragó Ferenc és a Pékvarázs csapata.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az esemény sikeréhez nagyon sokan hozzájárultak. Kiemelte a polgármesteri hivatal munkatársai közül Bajzák Andreát, Vargáné Rácz Juditot, Kormányosné Kiss Edit és Zsigó Brigittát. Hozzátette, a rendezvény sikerét a fellépő művészek még tovább fokozták. Fellépett az Ifjúsági Fúvószenekar Kis-Fekete Vilmos vezetésével, a Padkaporos Táncegyüttes, dr. Tóth Ákos, Tapodiné Boda Brigitta és Németh Arnold Brilli Art Stúdió TSE versenytáncosai, akik közös szambára is felkérték az esemény résztvevőit. A nap végén Csibe és barátai, valamint Seregély Csilla gondoskodtak a jó hangulatról.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában