Videókkal

2022.06.16. 08:40

Kocséri gólyamesék: biztonságossá tették egy gólyapár fészkét és meggyűrűzték a fiókákat

Szerdán fészektartót helyeztek fel egy gólyapárnak és négy fiókát meggyűrűztek, minderről a Kocsér Községi Gólyakamera közösségi oldalán számolt be.

baon.hu

Emelőkosár segítségével tették biztonságossá a fiatal gólyapár fészkét. Fotó: Kocsér Községi Gólyakamera

Szerda délelőtt a kocséri határban a VIII. dűlőben biztonságossá tették egy fiatal gólyapár fészkét – számolt be a Kocsér Községi Gólyakamera közösségi oldalán.

Mint írják, az ifjú pár már hetek óta próbálkozott, hordták lelkesen a gallyakat, de többnyire leborult a fészekkezdemény. Utóbb már fennmaradt, kibélelték, de használni nem tudták, ezért Kepes Zsolt természetvédelmi őr, Sári Gergő a nemzeti park munkatársa, Barczi László emelőkosaras gépkezelő, vállalkozó, Gállik István tanyatulajdonos és Gévai Imre koordinátor, pedagógus segítségével fészektartót helyeztek fel a gólyáknak. A fészektartót a Duna-Ipoly Nemzeti Park biztosította. 

Következő feladatként tekintik, hogy elérjék az áramszolgáltatónál, hogy a közeli veszélyforrásokat szigetelje le, hogyha jövőre költés lesz, ne okozzon tragédiát.

Szintén szerdán meggyűrűzték a négy kocséri gólyafiókát erről szintén a Kocsér Községi Gólyakamera közösségi oldaláról értesültünk.

A felvételeken látszik, hogy a fiókák szinte élettelenül fekszenek, de a poszt szerint nem kell aggódni, nem lettek elkábítva, csupán ösztönösen így védekeznek az idegenek, a ragadozómadarak ellen. 

A gyűrűzés szakszerűen és fájdalommentesen történt, és lehetővé teszi, hogy utóbb hírt kapjunk majd a fészekaljról. Remélik, ősszel sikeresen elrepülnek majd Afrikába, ahonnan csak ivaréretten, három év múlva fognak visszatérni Európába.

A gyűrűzésben részt vettek: Sári Gergő a nemzeti park munkatársa, Kepes Zsolt természetvédelmi őr, Barczi László emelőkosaras gépkezelő, vállalkozó, koordinálta Gévai Imre az iskola vezetője, közelről szurkolt és gyönyörködött dr. Nagy Tiborné Magdika néni gólyamama, a gólyakamera ötletgazdája, valamint az iskola valamennyi diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában