Önkormányzat

2022.06.18. 15:13

Jelentősen drágulhat az orvosi ügyelet Kalocsán

Nem a betegeknek, hanem az önkormányzatoknak kellene mélyebben zsebbe nyúlni azért, hogy a velük szerződésben álló Morrow Medical Zrt. továbbra is biztosítsa a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet – derült ki a képviselő-­testület múlt heti ülésén.

Gábor János

Jóval többet fizethetnek a települések az ügyeletért Fotó: Illusztráció

A cég vezérigazgatójára hivatkozó napirendi pontból kiderült, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozása, valamint a 30 forint/hó/lakos települési normatíva már nem fedezi a rendelők működési költségeit, ezért a szolgáltató a havi és lakónkénti keretösszeg 120 forintra történő módosítását kéri, már 2022. július 1-től. A vállalat szerint főleg az ellátásban részt vevő orvosok órabérének változása miatt van szükség a négyszeres díjra. 

Az árváltozás Kalocsa és Solt térségében 22 települést érinthet érzékenyen, ezért a Morrow Medical felajánlotta, hogy önkormányzati kérés esetén 2022-re 80, míg 2023-ra 140 forintos díjat állapít meg. 

Az átlagosan 120 forintot egyébként csak 2023. december 31-ig tudja garantálni, ezért javasolta, hogy a 2024. január 1-jétől esedékes költségekről legalább egy hónappal korábban induljon egyeztetés a felek között. 

Kalocsának – a többi érintett településhez hasonlóan – nem áll szándékában a díjak szétbontása, így a polgármester a 120 forintos kvótát javasolta elfogadásra, zárt ülés keretében, de a tárgyalás végén kihirdette, hogy egyelőre nem született döntés az ügyben. Bár a kérdést elnapolták, tudni lehet, hogy Kalocsa lakosságszáma (14–15 ezer fő) alapján évi 16,9 millió forintos többletköltséggel járna az áremelés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában