Reintegráció

2022.06.23. 14:01

Fogvatartottak készítettek egészségügyi védőfelszereléseket a halasi kórháznak

Egészségügyi védőfelszereléseket adtak át csütörtök délelőtt a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában. A felszereléseket a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Sátoraljaújhelyi Fegyház-és Börtön, valamint a Kalocsai Fegyház-és Börtönben azon fogvatartottjai készítették, akik részt vesznek a többségi társadalomba való visszailleszkedését segítő jóvátételi programban.

Pozsgai Ákos

dr. Tanács Eszter büntetés-végrehajtási ezredes (középen) adta át Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgatónak (középen jobbra) a védőfelszereléseket

Fotó: Pozsgai Ákos

A program célja a fogvatartottak munkaerőpiaci reintegrációjának elősegítése, valamint a helyi közösség érzékenyítése a szabadultak visszafogadása érdekében. A programban készített egészségügyi termékek átadásával a fogvatartottak hozzájárulnak a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásához – hangsúlyozta Székelyné Bálint Brigitta büntetés-végrehajtási őrnagy, a BVOP EFOP Iroda vezetője.

A kiskunhalasi kórház részére összesen 25 ezer darab körgumis sapkát, 400 darab bázis zsilipruhát, és 846 darab látogatókabátot készítettek a fogvatartottak.

A termékeket dr. Tanács Eszter büntetés-végrehajtási ezredes, a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka adott át dr. Szepesvári Szabolcsnak, a halasi kórház főigazgatójának az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának együttműködési megállapodása alapján.

A védőfelszerelések különös jelentőségét akkor kezdtük el érezni, amikor kitört a Covid-járvány – emlékeztetett vissza Szepesvári Szabolcs, aki elmondta, hogy azok a védőfelszerelések, amiket most kapott a kórház nagy segítséget fognak nyújtani a fertőző betegek ellátása mellett, a napi rutin során is, a műtéti és intenzív ellátások kapcsán, amiket eddig és a jövőben is nagy mennyiségben használnak a kórházban.

A hazai büntetés-végrehajtási intézetekben indított szimbolikus jóvátételi programok elsődleges célja a fogvatartottak számára a bűncselekmény okozásával, illetve annak következményével történő szembenézés és felelősségvállalás elősegítése. 

A fogvatartottak szabadulásuk utáni elhelyezkedését segítő program keretében az említett négy büntetés-végrehajtási intézetben tanműhelyeket alakítottak ki, Pálhalmára mosógép, szárítógép és kalander; Kalocsára és Sátoraljaújhelyre varrógépek és szabászgépek; Kiskunhalasra cipővédő készítő gép és körgumis sapka készítő gép, továbbá Kalocsára egy darab alapanyag bevizsgáló gép lett üzembe helyezve.

A halasi kórháznak adott védőfelszereléseket a műtéti és intenzív ellátások során is tudják majd használni az intézményben Fotó: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában