Galériával/Videóval

2022.05.21. 21:39

Szlovák lakodalmast tartottak Kiskőrösön, a Városalapítók Napján

Pénteken kezdődött, de a Városalapítók Napja Országos Rétesfesztivál megnyitója szombaton volt Kiskőrösön.

Barta Zsolt

A régi időket felidézve rendezték meg a szlovák lakodalmast. Fotó: Barta Zsolt

Az egész nap a szlovák lakodalmas program keretében folyt, a kiskőrösiek felelevenítették a régi lakodalmas szokásokat. Délelőtt az alkalomra való ételeket főztek a nevező csapatok. Az étkeket a televíziós műsorokból jó ismert Lázár séf minősítette egy értékelő csapattal. Eközben a nagyszínpadon Domonyi László polgármester nyitotta meg a 304. születésnapját ünneplő  település tavaszi programját.

A közösség első embere hangsúlyozta, hogy Kiskőrös a Wattay család jóvoltából népesült be a török dúlás után. A régészek már az időszámítás előtti korból találtak itt leleteket, de a kutatók szerint Kiskőrös elődjének számító középkori falut 1396-ból valószínűsítik. A pusztulás 1529 április 8-án történt meg, a török dúlásának volt köszönhető. Majd 1691-ben a pomázi Wattay család kapta meg az elnéptelenedett környéket. Ők hívták be a felvidéki megyékből a szlovák telepeseket, akik létrehozták Kiskőröst. A város 304 éve fejlődik, mondta a polgármester.

Mindenkinek jó szórakozást kívánt, felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton a régi időket felidézve rendezik meg a szlovák lakodalmast, amelyre talán csak a legidősebbek emlékezhetnek.

A nap során tíz csapat főzött lakodalmas ételeket. Lázár séf ismert televíziós személyiség volt a zsűri vezetője. Mint mondta, egy kakaspörkölt készítője nyerte az első díjat. Mindegyik étel a maga nemében finom volt. Azt a komplex ízvilágot keresték a zsűri tagjai, amiből nem lóg ki a fokhagyma, a paprika, a kömény. Az alföldi származású szakács megjegyezte: azokat az ízeket kereste, amelyek a gyerekkorából maradtak meg az emlékezetében.

Délután  kezdődött a szlovák lakodalmas program. A Szlovák Tájházban a lányos ház násznépe gyülekezett. A násznagy a polgármester Domonyi László volt. A menyasszony szerepét pedig Loványi Csilla vállalta fel egy gyönyörű szlovák ruhában. A vőlegény Kiss Bence János volt, akinek kedvese Loványi Csilla. A tájházban szlovák és magyar népdalokat énekelve, a menyasszonyt felöltöztették, majd egy rövid ünnepség után jó kedvűen elindult a tömeg az evangélikus templomba, ahol a vőlegény családjával és barátaival találkoztak. A templomban pedig Kecskeméti Pál népes tömeg előtt celebrálta a nem hivatalos esküvői szertartást, majd megáldotta a két fiatalt. A programsorozat az esti lakodalmas műsorral folytatódott.

Vasárnap a rétesfesztiválra várják az érdeklődőket a rendezők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában