Egészségmegőrzés

2022.05.28. 13:32

Sport- és egészségnapra várták a kerekegyháziakat

Sport- és egészségnapot tartottak a napokban Kerekegyházán, az önkormányzat szervezésében, ahol a Nemzeti Népegészségügyi Központ Helybe visszük a szűrővizsgálatok programjának köszönhetően az érdeklődők különböző ingyenes szűrővizsgálatokat vehettek igénybe, de a testmozgás sem szorult háttérbe.

Gulyás Sándor

Az ingyenes szűrővizsgálatokat nagyon sokan igénybe vették. Fotó: Gulyás Sándor

 – A helyi önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet a lakosság egészségmegőrzésére. Az ingyenes szűrővizsgálatok három éve kezdődtek. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, mivel egyre többen jelezték igényüket. Az idei évben, kapcsolódva a „Kihívás napjához” szerveztük meg a kerekegyházi sport- és egészségnapot. Ez alkalommal az egészségmegőrzésre helyeztük a hangsúlyt, melyhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ nyújtott segítséget – mondta el hírportálunk érdeklődésére Bánszki Ildikó, a főszervező, a Katona József Művelődési Ház vezetője. 

Az egészségnapos rendezvényen lehetőség nyílt nőgyó­gyászati, kardiológiai, szájüregi, pulmonológiai szűrésekre és állapotfelmérésre, valamint vért is adhattak az önkéntesek. 

– Az országot járó szűrőprogram ötödik éve indult útjára. Célja, hogy azokon a hátrányos helyzetű településeken, ahol az orvosi ellátás nem teljeskörűen biztosított, megtalálják azokat a személyeket, akiknél betegséget megelőző állapotok, vagy tüneteket még nem okozó betegségek alakultak ki. Tekintettel arra, hogy ezekben a régiókban sokkal rosszabbak a mutatók, mint az országos átlag. Nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, az egészséges életmód megismertetésére. 

A program eredményességét mutatja, hogy szolgáltatásainkat évről évre egyre többen veszik igénybe, melynek mára már kézzelfogható eredményei is vannak. 

Három éve csatlakoztunk a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjához, aminek keretében egyéni megkereséseket is fogadunk. Ennek jegyében kapcsolódtunk be a kerekegyházi sport- és egészségnap programjába – fogalmazott Árváné Egri Csilla, a népegészségügyi központ szűrésirányítási főosztályának osztályvezetője. 

A rendezvényen Pesti Andrea, Orosz Helga védőnő, Füle-Orosz Kari­na gyógy­tornász, Gyüre Tamás pszichológus tartott előadást. A programot a kerekegyházi társastánccsoport bemutatója és a IUSTITIA Egyesület zenés tornabemutatója színesítette. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában