Galériával

2022.05.04. 19:55

Rózsaültetéssel pecsételték meg a kecskeméti-bolgár gazdasági együttműködést

Bulgáriából érkezett hét rózsát ültetett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christo Polendakov bolgár nagykövet szerdán a Czollner téren, Nagy László szobránál. A rózsaültetés a tiszteletadás mellett a Bulgária és Kecskemét között létrejött gazdasági megállapodást is jelképezi.

Horváth Péter

A megállapodást szimbolikusan, rózsák ültetésével pecsételtek meg. Fotó: Bús Csaba

Hét rózsát ültetett el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christo Polendakov, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat által 2013-ban állított Nagy László-szobornál, Kecskeméten.

Az eseményt követően a polgármester elmondta, hogy a gesztus a város és Bulgária közötti gazdasági megállapodást is szimbolizálja. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a korábbi években virágzó kulturális együttműködés alakult ki Bulgáriával, aminek motorja volt az eseményen is jelenlévő Bocskov Jordán, helyi tiszteletbeli konzul. Innen továbblépnek a gazdasági együttműködés irányába, mely megállapodást szimbolikusan a bolgár Rózsakutató Intézetből származó rózsák ültetésével pecsételtek meg.

Elhangzott, hogy Bulgária és Kecskemét földrajzi elhelyezkedése adja a logisztikai együttműködés lehetőségét. Magyarország a nyugat, míg Bulgária a kelet kapuja és az együttműködéssel hidat képeznek a két irány között. A polgármester kifejtette, hogy a szállítmányozási útvonalak napjainkban átrendeződnek, elég csak a Kínából induló Új Selyemútra gondolni, ami Magyarországon is áthalad, míg Bulgária a Fekete-tengeren kikötési lehetőséget biztosít. Az autópálya és a vasúthálózat fejlesztésével nyugat-keleti irányban biztosítja a szállítmányozás lehetőségét. 

Kecskemét e kereskedelmi útvonal szívében van, ahol logisztikai központ fejlesztése is folyik, amit bolgár partnerekkel tovább erősíthetnek. 

Elmondta, hogy Bulgária-Szerbia-Kecskemét viszonylatában olyan háromszöget építenek ki, ami a logisztika területén hozhat újabb együttműködést és üzleti lehetőségeket. Külön köszönetét fejezte ki, hogy a nagykövet jóvoltából Kecskemét második rózsakertje kezdhetett épülni.

Christo Polendakov nagykövet elmondta, hogy a logisztika mellett a magas szintű technológiát igénylő ágazatokban, például a járműiparban is Kecskemét partnere lesz Bulgária. Bízik benne, hogy új technológiákat cserélhetnek még a mezőgazdaság és az állattenyésztés területén is, valamint az oktatás, a kutatás és a muzeológia tárgyában is biztató együttműködésnek néznek elébe. 

– Mindketten EU tagok vagyunk, azonos jogszabályok alapján működünk. Emellett ezer éve ismeri egymást a két ország és a múltban is kölcsönösen kiegészítettük egymást, s a jövőbeli kapcsolataink is a kölcsönös kiegészítésen alapulnak – hangsúlyozta a nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában