Elismerés

2022.05.24. 06:50

Rangos díjjal ismerték el a jakabszállási önkormányzat közművelődési munkáját

Jakabszállás abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a falukategóriában elnyerte a Magyar Népművelők Egyesülete Önkormányzatok a közművelődésért díját. Szabó György Róbert polgármester a napokban vette át a rangos díjat a Tolnán megtartott országos vándorgyűlésen.

Sebestyén Hajnalka

Szabó György Róbert polgármester és Csorbáné Manyi, a művelődési ház vezetője

A Magyar Népművelők Egyesülete elnökségének döntése eredményeként Jakabszállás Község Önkormányzatának a közművelődési feladatellátás terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként adományozták a díjat. A kitüntető címre a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ terjesztette fel. Az átadási ceremónián Szabó György Róbert polgármester Asszonyi Tamás szobrászművész plakettjét és egy díszoklevelet vehette át. 

– Óriási megtiszteltetés számomra, és az egész község, közösség számára, hogy az országban mi voltunk az az egyetlen kistelepülés, amely idén kiérdemelte a díjat. Az egyesület ugyanis minden évben egy városnak és egy falunak ítéli oda a kitüntetést. A városi kategóriában Abonyt választották meg – mondta el a hírportálunknak a polgármester, majd részletezte a kulturális területen végzett munkájukat. 

– Úgy érzem, ez a díj méltán elismeri azt a komoly munkát, melyet az elmúlt években tettünk a község kulturális életének fellendítéséért. Természetesen a dicsőség szól Csorbáné Manyinak, a Sántha György Művelődési Ház vezetőjének is, aki évek óta lelkes és odaadó munkát végez – tette hozzá, miután áttért a programokra. 

– A falu lakossága folyamatosan növekszik, közösségi életünket meghatározza, hogy a jakabiak keresik a minőségi és az igényes programokat, érdeklődnek a hagyományok iránt, de nyitottak az újdonságokra is. Településünkön három közművelődési színtér működik: a 2020-ban felújított Sántha György Művelődési Ház, a Jakabszállási Központi Park és egy tanyai iskolából kialakított Wolford-dűlői Közösségi Ház. Kiemelkedő művelődési közösségük a Jakabi Kultúrműhely. Az öntevékeny közösség a jeles ünnepek programjainak megvalósításában közreműködik, amatőr színjátszó előadásokat hoz létre. Az önkormányzatunk a közösségi színterek működéséhez szükséges feltételeket folyamatosan biztosítja, saját és pályázati forrásokból. 

A polgármester végül szólt a jövőbeni terveikről. 

– A már meglévő állandó, nagy hagyományokkal bíró rendezvényeink megtartása mellett tovább szeretnénk erősíteni térségi kapcsolatainkat, elsősorban a sikeres Falvak éjszakája rendezvénybe szeretnénk még több települést bevonni. Testvértelepülésünkkel, az erdélyi Csíkszentdomokossal a 31 éves kapcsolatunkat a jövőben kulturális, közművelődési területen fejlesztenénk. Tervezzük még a Sántha György Művelődési Ház bővítését a Homokhátság költőjének munkásságát bemutató Sántha György emlék- és kiállítóházzal.

Nagy eseményre készülnek

A jakabiak ezen a hétvégén gyereknapi program részesei lehetnek a Parkerdőben. Július 1-jén a köztisztviselők napját ünneplik meg, július végén megtartják a Jakab-­napi Vigasságot. Az idei év nagy eseményének ígérkezik Jakabszállás 100 éves jubileuma. Ugyanis 1922-ben lett a település önálló község, melynek akkori neve Szabadjakabszállás lett. Előtte Szabadszállás része volt. A jubileumi rendezvényt Szabadszállással közösen rendezik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában