Galériával

2022.04.23. 19:50

Tompa önállóvá válásának centenáriumát ünnepelték

Közös ünneplésre jöttek össze pénteken a helyi művelődési ház nagy termében a határmenti kisváros lakói, hogy megemlékezzenek településük önállóvá válásának 100. évfordulójáról. A helyi óvodások és iskolások mellett művészeti csoportok is felléptek, valamint köszöntötték a város legidősebb és legfiatalabb polgárait.

Pozsgai Ákos

Közösen ünnepelték az évfordulót. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Elsőként Rúzsa Magdi Vigyázz a madárra című népdalfeldolgozásához összeállított koreográfiát adták elő a Bokréta Óvoda és Tompai Szabó Dénes Általános Iskola növendékei Geszler Péter atyai gitárkíséretében, amelyet Návai Andrea Beatrix tanítónő állított össze. Őket követte a Topogó néptánc tehetségműhely csoportjának dalos táncjátéka.

–  A trianoni döntés következményeként elrendelt határrevízió okán egy az ország közepén álló szabad királyi város, Szabadka külterületéből egyik pillanatról a másikra egy határmenti kistelepülés született – kezdte ünnepi beszédét Véh László polgármester, aki rövid áttekintést adott a település elmúlt százéves történetéről, kezdve onnan, hogy miután a belügyminiszter elrendelte Tompa önállóvá válását, 1922 április 22-én ennek megfelelően megtörtént a községalapítás.

– A település működtetéséhez szükséges közigazgatási, szociális és gazdasági infrastruktúra a határ túloldalán maradt, a semmiből kellett elkezdeni az itt élőknek az építkezést – emlékeztetett a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy minden magyart megrázott az igazságtalan trianoni döntés, de az újonnan létrejövő határok mentén élők személyesen is érintettek voltak.

– A saját mindennapi életükön tapasztalták meg Trianon következményeit. A határrendezés családokat, rokonokat szakított szét, házakat, földeket, ingóságokat kellett hátra hagyni, sokszor egy élet munkáját kellett egy bőröndbe becsomagolni, egyik napról a másikra eldönteni, hogy magyar vagy szerb területen akarja folytatni az ember az életét – idézte fel a városvezető, hogy honnan indult újra a település élete. Szerinte az elmúlt egy évszázad során a dolgos, szorgos és kitartó munkának, a közös sikereknek és talán a kudarcoknak is köszönhetően mára a pusztában egy fejlődő kisváros épült.

– Hálával és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki felépítette ezt az örökséget, hogy munkájával hozzájárult, hogy Tompa ma több mint 4700 ember otthona legyen – mondta a polgármester.

Véh László külön is felidézte Lengyelné László Veronika korábbi polgármester tevékenységét, aki közel három évtizeden át szolgálta a települést vezetőként és akinek a hivatali ideje alatt számos intézmény, középület, bel-és külterületi utak épületek, bevezették a gázt a településre és sikeresen koordinálta a rendszerváltás utáni közigazgatási átalakításokat.

– Sokan és sokszor megköszönték neki a munkáját, ma ezt a település valamennyi lakója nevében újra megteszem – fogalmazott Véh László polgármester, aki Bányai Gáborral, a térség egyéni választókerületének Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjével közösen ajándékkal és virágcsokorral köszöntötték a Varga Lajosnét és Szeklár Andrást, a város legidősebb polgárait, valamint köszöntötték a legfiatalabb lakóját, Paska Olíviát is, aki április 16-án született és akinek édesapja vette át az ajándékot.      

A centenáriumi ünnepségen Bányi Gábor kiemelte, hogy az elmúlt időszakban sokat fejlődött a város. – Az elkövetkezendő hónapokban nem lesz a településen olyan az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet és a szociális területet szolgáló közösségi célú intézmény, amely ne lenne felújítva – hangoztatta a képviselő, aki beszélt arról is, hogy a vasút fejlesztés és a tervezet közúti fejlesztések megvalósulása után Tompa még közelebb fog kerülni a fővároshoz és egész Európához.

A városi ünnepségen fellépett még a Nyugdíjas Dalkör, a Kóló Néptánccsoport és Geszler Péter atya is áldását adta az ünnepség résztvevőire, akikkel közösen vágták fel a város vezetői a centenáriumi ünnepségre készült tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában