Mélyítik a tómedret

2022.04.06. 06:55

Több utcát is érint a csapadékvíz-hálózat átalakítása Kiskunmajsán

Megkezdődött a csapadékvíz-hálózat rekonstrukciója Kiskunmajsán, ahol több helyen is régóta problémák vannak a vízelvezető rendszerekben. A munkálatok során a záportározót is mélyítik.

Tapodi Kálmán

A korábban létrehozott belvárosi záportározónál a napokban kezdték el a vízszivattyúzást. Fotó: Tapodi Kálmán

A csapadékvíz-elvezetése éveken keresztül komoly gondokat jelentett Majsán. A helyzet javításához sikerült pályázati úton anyagi támogatást nyerni és a megvalósuló beruházások révén csökkenhet a helyi vízkár-veszélyeztetettség. A projekt során a korábban létrehozott záportározó befogadóképességét mélyítéssel bővítik. 
 

– A közbeszerzést követően, múlt héten aláírtuk a csapadékvíz-elvezetést biztosító pályázatunk kivitelezői szerződését. Majsai vállalkozások, a Bács-Bau System Kft. és a Balázs-­Balázs Kft. nyerték el a közbeszerzést, a pályázati költségvetésen belüli árajánlattal. Nagyon bízunk abban, hogy egy gyors kivitelezést követően megoldódnak az érintett területeken a csapadékvíz-elvezetési gondok – nyilatkozta Patkós Zsolt polgármester. 

A tervezett munkák során a Félegyházi út és a Petőfi utca egyes részein végzik el a csapadékelvezető rendszer felújítását. A Szélmalom soron egy teljesen új rendszert is kialakítanak. 

A fejlesztések révén az érintett területek lakossága mentesített lesz a bel- és csapadékvíz-károkozástól. 
 

A korábban létrehozott belvárosi záportározónál a napokban kezdték el a vízszivattyúzást. A záportározót a város egyik legmélyebben fekvő területén, a gyakran vízállásokkal teli, a Kuksósnak nevezett részen alakították ki. A Napfény park melletti mesterséges tó kiépítése még az előző önkormányzat idején, 2018 szeptemberében kezdődött. A megyei önkormányzat által irányított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából a csapadékvíz-elvezető és a vízvisszatartó rendszer kiépítésére akkoriban 200 millió forintot kapott a város. A záportározó mellett, kilenc belterületi utcában fejlesztették a belvízelvezető hálózatot. 
 

A napokban megkezdődött munkálatokra szintén 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város területfejlesztési forrásokból. 
 

A majsai kistérségbe közel 270 millió forint érkezik

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közreműködésével megszülettek az első döntések a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) következő üteme, a TOP Plusz nyertes pályázatairól. Az első körben nyertes települések között több mint 11 milliárd forintot osztanak szét. A Kiskunmajsai kistérség települései közül az első ütemben Jászszentlászló, Kiskunmajsa és Móricgát kapott támogatást fejlesztési tervei megvalósítására. 
Jászszentlászló önkormányzatának két pályázatát támogatják: az egyikre 63 millió forintot, míg a másikra 86,7 millió forintot kapnak. A pénzt az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, a faluközpont felújítására és játszótér építésére fordítják. Móricgáton játszótér épülhet az elnyert 20 millió forintból. 
 

Kiskunmajsa város önkormányzata a vasútállomás környezetének rehabilitációjára 100 millió forintot fordíthat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában