Galériával

2022.04.28. 17:52

Szilády Áron életét mutatja be a halasi emlékkiállítás

Száz éve halt meg Szilády Áron református lelkipásztor, tudós, országgyűlési képviselő, a később róla elnevezett református gimnázium alapítója.

Pozsgai Ákos

Új tárlat a Thorma múzeumban. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A megemlékezés részeként Szilády Áron életét bemutató kiállítás nyílt a Thorma János Múzeumban, ahol Fülöp Róbert polgármester arról beszélt, hogy számtalan rendezvénnyel készül erre az évre az intézmény. 

A jeles alkalomból két kötet is megjelent. A Szilády Áron útravaló című könyv szerzői, Kollarics Gábor, Mészáros László és Szakál Aurél Szilády műfordításaiból, irodalomtörténeti, nyelvészeti és orientalisztikai tanulmányaiból készítettek egy válogatást. A Szakál Aurél és Mészáros László szerzőpáros Szilády Áron élete képekben című kötetét is bemutatták, amely a Throma János Múzeum kiadásában jelent meg. A Szilády emlékezete címmel megnyílt kiállítás a Thorma múzeumban június 12-éig tekinthető meg. 

A tárlat megnyitója előtt Bathó Edit, a Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatának elnöke átadta a Poroszlai Ildikó-díjat Szakál Aurél múzeumigazgatónak. A díjat – amelyet a több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő tudományos, közművelődési és muzeológiai munkáért kapták a Thorma János Múzeum dolgozói – tavaly ítélték oda, a járvány miatt azonban csak most tudták hivatalosan átadni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában