Gemenc Zrt.

2022.04.06. 07:00

Sikeres volt a madarakat érintő vírusok tudományos megfigyelése Bajánál

A madárinfluenza-vírus (AIV) és a nyugat-nílusi vírus (WNV) vadon élő madarakban való jelenlétét és az általuk okozott megbetegedések előfordulását monitorozó új rendszert hoztak létre szakemberek a „BirdPROTECT” projekt keretében.

Márton Anna

Mintagyűjtés egy kifejlett barna rétihéjából Fotó: Gemenc Zrt.

A célzott tudományos kutatás során Szerbia Vajdaság tartományában és Bács-Kiskun megye délnyugati részén, a Gemenc Zrt. működési területén mintavételezés történt. A kutatás az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia program finanszírozásában valósult meg. Az Európai Unió társfinanszírozásával, a Magyarország–Szerbia közötti Interreg–IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött projekt Magyarországon is rendszeres madármintavételt biztosított a 2021. június 1. és 2021. október 31. közötti időszakban. 

Így összesen 58 madárfaj 676 egyedéből vettek mintát. 

A madár­influenza-vírus kimutatását mind az 1008 mintából, a nyugat-nílusi vírus kimutatását pedig 913 mintából végezték el – közölte a Gemenc Zrt. – A mintagyűjtés garat-légcső tamponok, kloákatamponok, friss bélsár, lőtt madarak fejmintái és elhullott madarak tetemei gyűjtésére irányult. A helyben kialakított infrastruktúra biztosította a mintavételt, a mintakezelést, a tárolást, a minták adminisztrációját és a heti kétszeri mintaszállítást a Nébih budapesti állat­egész­ség­ügyi diagnosztikai laboratóriumába, ahol akkreditált módszerekkel elvégezték azok AIV- és WNV-kimutatására irányuló vizsgálatát.

A folyamat során keletkezett adatok online a résztvevők rendelkezésére álltak, ezzel biztosítva a hatékony munkához szükséges nyomon­követ­hetőséget és átláthatóságot

– tájékoztatta hírportálunkat a Gemenc Zrt. 

 

Mint írták, az összes minta AIV- és WNV-vizsgálata negatív eredménnyel zárult. Mindez azzal magyarázható a szakemberek szerint, hogy a járványidőszakok kivételével, a természetben cirkuláló kórokozók ritkán mutathatók ki jelentősebb mennyiségben a környezetből vagy az állati gazdafajokból. A teljes projektről 2022. március 30-án délelőtt zárókonferencián számolnak be a szakemberek a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön. A rendezvény nyilvános és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában