Vezetett túrák

2022.04.18. 06:50

Nemzetközi szakemberek ismerkedtek a régió borvilágával Soltvadkerten

A Kunsági borvidékkel ismerkedtek a külföldi borszakértők, borszakírók, borászok és hoteltulajdonosok a Hungarian Wine Summit rendezvény részeként a napokban a soltvadkerti Frittmann Borászatnál.

Pozsgai Ákos

A program során külföldi szakembereknek mutatták be a Kunsági borvidéket és a borokat Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A program során Európa minden részéről érkeztek nemzetközi szakemberek, véleményvezérek, beszerzők Magyarországra, hogy kóstolókon, borvacsorákon, a borrégiókat bemutató vezetett túrákon vegyenek részt. Az esemény célja az volt, hogy megismertessék a magyar borokat és borvidékeket, a magyar borok sokszínűségét a nemzetközi szakértőkkel, valamint hogy segítsék a hazai borászatokat üzleti kapcsolataik bővítésében, hozzájárulva ezzel az exportvolumen növeléséhez. 

– A magyar borvidékek világhírűek, idehaza – idézte fel az elcsépelt mondást Frittmann Péter borász, aki úgy látja, hogy azért elkél a cégér a magyar boroknak a nemzetközi piacon, hiszen sok nem igazán ismert külföldön. A Kunsági borvidék pedig egy végképp peremen lévő borvidéknek tekinthető, mondja a szakember, aki szerint a dél-alföldi borokat meg kell ismertetni külföldön. 

– A világban most nagyon nagy tendenciája van akár a pezsgőknek, akár a könnyű, gyümölcsös, reduktív boroknak, a rozénak, és ezekre a borokra fókuszálunk mi is – tette hozzá Frittmann Péter, aki elmondta, hogy a különböző pincészetekben hasonló borokat ismertettek meg a külföldi borszakértőkkel. – A cserszegi fűszeresre, az Irsai Olivérre, a rozéfajtákra, a kékfrankosra, a néró borfajtára, az arany sárfehérre, az ezerjóra és a kövidinkára fókuszáltunk elsősorban – sorolta a megkóstoltatott dél-­alföldi borfajtákat a szakember, aki elmondta: az volt a cél, hogy megismertessék a Kunsági borvidék sokszínűségét a vendégekkel, akik – visszatérve saját hazájukba – beszámolót írnak a magyarországi borvidékeken szerzett tapasztalataikról, és nép­szerűsíteni fogják a magyar borokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában