Galériával

2022.04.25. 13:53

Németországból érkeztek az új harangok a tompai templomtoronyba

Tompa alapításának centenáriuma mellett a település két templomának, a Szent Anna Templom és a Kapisztrán Szent János Templom felszentelésének 110. évfordulóját is ünnepelték az elmúlt hétvégén. Egy neve elhallgatását kérő adományozó felajánlásaként a németországi Düsseldorfból érkezett az a két harang, amit a jeles ünnep alkalmából vasárnap Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentelt fel, majd emeltek be a Kapisztrán Szent János Templom tornyába, ahol így már négy harang szól az egyházi alkalmakor.

Pozsgai Ákos

Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte fel a két harangot Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Redl-kastély mellett álló, 1893-1905 között, neogót stílusban Wágner Károly tervei alapján épült Szent Anna templom belső felújítása hamarosan véget ér, míg a városközpontban álló, 1909-1910 között a Föerck Ernő és Terovácz Gyula érseki főépítész tervei alapján épült Kapisztrán Szent János Templom a felszentelés 110. évfordulójára két új harangot kapott, amit fogadalmi ajándékként kapott az egyházközség egy neve elhallgatását kérő adományozótól.

Eredetileg a németországi Düsseldorf városában álló Szent Antal és Szent Benedek katolikus templom tornyaiban voltak a 150 és 251 kilós harangok, amelyeket 1979-ben öntötték Németországban. A harangok elhelyezését és beüzemelését a Toronymester Kft. vállalta – mondta el Geszler Péter Tompa plébánosa, aki szólt arról is, hogy a régi 60 kilós lélekharanggal és a 450 kilós nagy haranggal együtt mostantól négy harang teljesíti be feladatát.

– Imára hívnak, figyelmeztetnek a veszélyre és kísérik majd utolsó útjára elhunyt szeretteinket. Hangjuk találjon mindig nyitott fülekre és szívekre, hogy hitünkben megerősödve tapasztaljuk meg Isten kegyelmét és irgalmas szeretetét – fogalmazott az atya.

A két új harangot Bábel Balázs érsek szentelte fel, majd mutatott be szentmisét a város lakóiért, a hívekért a Kapisztrán Szent János Templomban. Prédikációjában a településen élő elődök hitbéli erejéről beszélt. 

Arról, hogy a szabadkai nagy plébániától a trianoni döntés elvágta ezt a tájat, bár már épült a templom az itteni tanyai népeknek, a hit ereje újra életkedvet adott és 1922-ben megalakult Tompa községe is.

– A hit csodákra képes, életet ad a maga kettős értelmében, földi életet és az üdvösség örök életét. Ott, ahol nincs, hit, ott minden bezárul bezárulnak a templomok, kiüresednek a falvak, nem születnek gyerekek. A hit csodákra képes, ma ezt is ünnepeljük – hangoztatta a Bábel Balázs, aki a húsvéti ünnepkört is lezáró szertartás keretében megszentelte az új búzát az Úr áldást kérve a terményekre.

A szentmise után a papi elöljáróságok a hívekkel együtt vonultak ki a templom előtti parkba, ahol közösen hallgatták a megszólaló új harangokat, majd a művelődési házban a Szent Anna templom műkincseiből összeállított kiállítást nyitotta meg a kalocsa-kecskeméti érsek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában