Galériával

2022.04.26. 10:49

Megszentelték a búzát a majsai határban

Szent György-napján búzaszentelő szentmisét tartottak a majsai határban, az elődtelepülés, Mayossa­szállás emlékművénél.

Tapodi Kálmán

Az elődtelepülés, Mayossaszállás emlékművénél tartották a szertartást. Fotó: Tapodi Kálmán

A katolikus egyházközség és a Majsa Alapítvány hagyományos rendezvényére sokan érkeztek. Áldást kértek a föld terményeire és megszentelték az alkalmi oltár elé helyezett sarjadó búzakötegeket. 

– Az ember feladata, hogy az életet őrizze, gazdagítsa, gyarapítsa és óvja. Most, amikor kint vagyunk a természetben és körülvesz bennünket ez a csodálatos tavaszi táj, amelyben szemlélhetjük azt az újból és újból megújuló erőt, újjászületést adó dinamizmust, ami a természetben, a teremtésben van, érdemes elgondolkodnunk az életnek a titkáról – mondta prédikációjában Kosik Sándor plébános, aki arra is emlékeztetett, hogy az élet a legfőbb ajándék, ami nagyon kiszolgáltatott a veszélyeknek. Hozzátette: a magyar népi hagyomány – főleg a Tiszántúlon – értette és érezte a búza és a termőföld összefüggéseit, hiszen magát a búzát „életnek” nevezték. 

– Ezt az élettiszteletet kellene újra megtanulnunk – fogalmazott Kosik Sándor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában