Galériával

2022.04.28. 13:50

Lakossági fórumot tartottak a kecskeméti intermodális csomópont fejlesztéséről

Kormányzati beruházás keretében, állami finanszírozással valósul meg Kecskeméten az intermodális csomópont, amely többek között a vasútállomás és a buszpályaudvar átszálló kapcsolatainak fejlesztését, az utazási komfort javítását szolgálja. A projekt részleteit egy szerdán tartott lakossági fórum keretében ismerhette meg a nagyközönség.

Vajda Piroska

Öveges László főépítész hangsúlyozta a beruházás előnyeit Fotó: Bús Csaba

Az intermodális csomópont egyik fő eleme a gyalogos és kerékpáros vasúti felüljáró lesz. Mivel a beruházás, nagy változásokat hoz a Hunyadivárosban, a lakossági fórumot is a városrész iskolájában tartották a körzet önkormányzati képviselője, Pászti András kezdeményezésére. A városatya rövid bevezetőjében elmondta, szerinte a csomóponttal együtt megépülő felüljáró pozitív változásokat hoz az érintett körzetben élők számára. Hiszen a felüljáró sokkal biztonságosabb és komfortosabb lesz, mint a most használt aluljáró. Ugyanakkor a Hunyadivárosban élők rövidebb idő alatt juthatnak el a városközpontba.

Öveges László főépítész is a beruházás előnyeiről beszélt. Elmondta, az intermodális csomópont célja a különböző közlekedési módozatok utasfogadó és kiszolgáló létesítményeinek integrálása a vasútállomás és a buszpályaudvar térségében. 

A csomópont megvalósításával párhuzamosan megszűnik a város központjában a Széchenyi téri helyi buszállomás. 

A fejlesztéssel egy helyre kerülnek a vasúti és autóbuszos szolgáltatások, ezáltal csökken a városközpont forgalomterhelése. A főépítész arról is beszélt, hogy jelenleg a vasút elválasztja a Hunyadivárost a városközponttól. A gyalogos és kerékpáros híd megépülésével viszont közvetlen kapcsolat jön létre a két városrész között. A lakók megnyugtatására azt is hozzátette, hogy a hidat olyan speciális korláttal látják el, ami megakadályozza, hogy arról a környékbeli telkekre belássanak a járókelők. A hidat liftekkel is ellátják, így az akadálymentes lesz.

A fórumon az is elhangzott, hogy az intermodális csomópont fejlesztése során több épületet is elbontanak, ám a jelenlegi vasútállomás és posta épülete megmarad, sőt fel is újítják azokat. A beruházás részeként 200 férőhelyes P+R parkolót, illetve 200 férőhelyes B+R kerékpártárolót is létesítenek. Lesznek elektromos töltőhelyek buszoknak, személyautóknak és kerékpároknak is. Megújulnak a zöldfelületek, melyeket helyben gyűjtött csapadékvízzel öntöznek majd.

Az érdeklődők a fórumon megismerhették a csomópont látványtervét is. A tervezők arra törekedtek, hogy a Kecskemétre érkező utasokat modern, jövőbe mutató, látványos arculat fogadja majd. Elhangzott az is, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával megvalósuló beruházás várhatóan 2023-ban kezdődhet el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában