Beruházás

2022.04.29. 17:20

Kültéri konyhát és kemencét avattak Kunbaracson

Családi napot és főzőversenyt tartottak a napokban Kunbaracson, ahol átadták a felépült látványkemencét és kültéri konyhát is.

Gulyás Sándor

Az ünnepségen ki is próbálták az új kemencét Fotó: Gulyás Sándor

Főzőversennyel színesített családi napot tartottak Kunbaracson. A rendezvény keretében adták át a faluház szomszédságában felépült látványkemencét és kültéri konyhát. A beruházás mintegy 3,5 millió forintba került, melyhez hárommillió forint támogatást nyert a község önkormányzata a LEADER Programban, az 522 ezer forint önerőt a Kunbaracsi Ifjúsági és Hagyományőrző Egyesület biztosította. 

– A kültéri konyha a korábban megvalósított közösségi fűszer- és gyógynövénykert szomszédságában épült fel, kiszolgálópulttal, bográcsozóhellyel, grillsütővel kiegészítve. A kültéri kemence a közösségi rendezvények, illetve a sütési-főzési igényekre szolgál majd egész évben.

 A kézműves jellegű, egyedi megvalósításnak köszönhetően a konyha turisztikai értékkel is bír, jól illeszkedik a helyi kulturális sajátosságokhoz 

– mondta Hegedűs Lászlóné alpolgármester. 

A kültéri konyha kialakítása egy kerekegyházi vállalkozó munkáját dicséri, a kemence a szabadszállási Szűcs Sándor segítségével épült meg. 

– A kemencét hagyományos anyagok felhasználásával építettem meg. Cserepet és hódfarkú cserepet használtam, így a belsejét soha nem kell a későbbiek folyamán újratapasztani, javítani. A kemence külső szigetelést is kapott, ami elősegíti a karbantartását – ismertette a szabadszállási mester. 

A kemenceavató ünnepség vendége volt Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. A műsorban közreműködtek a kunbaracsi óvodások, a Naprózsa Citerazenekar és a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület tagjai. A családi napot a zenés- és gyermekprogramok, valamint a kézműves termékek vására mellett főzőverseny színesítette. 

– Nagyon sok színvonalas étel érkezett be hozzánk. Mivel nem voltak kategóriák, leginkább az ételek íze dominált, de a tálalással is lehetett pontot szerezni. 

A harapnivalók finomak voltak, így nem volt könnyű dolgunk 

– fogalmazott Somogyi György zsűrielnök, a kecskeméti 48 Étterem és Bár szakácsa. 

A főzőverseny legkiválóbbja Csikós András birkapörköltje volt, a második helyen Lancsa István lucskos káposztája, harmadikon pedig Simon Pál rackagulyása végzett. Különdíjjal jutalmazták Gróf András kacsagulyását és Skultétiné Nagypál Ibolya kakaspörköltjét. 

A főzőverseny legkiválóbbja Csikós András birkapörköltje volt. Fotó: Gulyás Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában